Pogledajte koliko su nas koštali prošlogodišnji izbori

Državno izborno povjerenstvo objavilo u pregledu rada za 2020. godinu

Nina Đurđević/PIXSELL

Provedba predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor stajala je državu gotovo 177 milijuna kuna, iščitava se iz podataka koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo u pregledu rada za 2020., koji je bio obilježen epidemijom covida-19.

Srpanjski izbori za Sabor stajali su 101,5 milijuna kuna, što je za 8,5 milijuna manje od istovjetnih izbora iz 2016. godine. Uštedjelo se na naknadama za rad izbornih tijela, jer su se promijenili porezni propisi.

Više se, za oko dva milijuna kuna, potrošilo za materijalne troškove, jer je za izborna tijela, a samo je biračkih odbora bilo gotovo sedam tisuća, trebalo osigurati zaštitnu opremu i zaštitni materijal te sredstva za dezinfekciju protiv zaraze koronavirusom.

Izbori za predsjednika države stajali su 75,3 milijuna kuna, prvi krug održan je 22. prosinca 2019., drugi 5. siječnja 2020.

Iako ti izbori formalno spadaju u DIP-ov pregled rada za 2019., koji je prihvaćen u travnju prošle godine i obuhvatio je sve do tada dostupne podatke o tim izborima, u pregledu za 2020. dopunjen je podatcima  troškovima njihove provedbe i o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe.