Po prvi put u Hrvatskoj postignuta potpuna rehabilitacija sluha i izgleda uške

Stručni tim Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice izveo je zahtjevne operativne zahvate na djevojčici iz Sjeverne Makedonije
Po prvi put u Hrvatskoj izvedena implantacija uređaja za rehabilitaciju sluha i rekonstrukcija uški na istom pacijentu Luka Stanzl/PIXSELL

Stručni tim Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice prvi u Hrvatskoj izveo je zahtjevne operativne zahvate na djevojčici iz Sjeverne Makedonije, kojoj su rekonstruirane uške i implantiran uređaj za popravak sluha vezan za kost.

Iz KBC-a Sestre milosrdnice izvijestili su da stručnjaci s te Klinike Ivan Rašić i Andro Košec od 2016. godine izvode operativne zahvate rekonstrukcije uški pacijenata, a svoje znanje i iskustvo predstavili su i izvan granica Hrvatske.

Tako je uspostavljen kontakt s 13-godišnjom djevojčicom Simonom Ilievski (13) iz Sjeverne Makedonije, koja je uz potporu makedonskog zdravstvenog osiguranja došla u Hrvatsku s nadom da će joj biti riješen problem urođene nerazvijenosti obiju uški i teške provodne nagluhosti zbog nepostojanja zvukovoda na lijevoj strani i slabo razvijenog zvukovoda na desnoj.

Djevojčica je imala nepotpuno razvijene zvukovode, a uredne pužnice, što je pogoršalo sluh i predstavljalo poteškoće u komunikaciji. Nakon provedenog liječenja postala je prvim slučajem u Hrvatskoj i regiji kod kojeg je postignuta potpuna rehabilitacija sluha i izgleda uške, navodi ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić.

Slični zahvati danas se mogu realizirati tek na nekoliko klinika u Europi, što svrstava Kliniku za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice uz bok takvim centrima izvrsnosti.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo