Kreće nova runda političkih prepucavanja

PLENKOVIĆ SE OBRUŠIO NA DOMOVINSKI POKRET: Orkestriraju provokacije u Vukovaru i među svinjogojcima

Plenković je u obraćanju medijima kazao da Domovinski pokret radi i na okupljanju dvije skupine, dio je bivših pripadnika HOS-a, a drugo mobiliziranje navijačkih skupina i traženje incidenta
Zagreb: Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a Zeljko Hladika/PIXSELL

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je da Domovinski pokret orkestrira provokacije u Vukovaru, a ubacili su se i u tzv. stožer za obranu hrvatskog sela jer im je to “zadnja šansa” da privuku pozornost.

-To im je zadnja šansa da privuku pozornost, da uopće postoje- rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i dodao da se u DP- očigledno bave s te dvije teme.

Ubacili su, kaže, svoje članove u nepostojeći stožer za obranu hrvatskog sela koji nije nigdje registriran, a jučer su došli na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede i izašli nakon dvije minute, kao nezadovoljni, a unutra su infiltrirani ljudi koji su politički angažirani i u Domovinskom pokretu, i u Mostu.

-To se sve zna i to nije nikakva zaštita hrvatskog seljaka nego pokušaj manjih političkih stranaka na istoku hrvatske da profitiraju od bolesti za koju nema cjepiva ni lijeka, a postoji u Bugarskoj, Grčkoj, Rumunjskoj, Srbiji i BiH i ignoriraju da je Ministarstvo poljoprivrede već isplatilo šest milijuna eura za 1.130 korisnika i OPG-a koji su, nažalost, bili dotaknuti s afričkom svinjskom kugom- rekao je i najavio da će u srijedu u 10 sati imati sastanak s ozbiljnim sugovornicima, a to su predstavnici Hrvatske poljoprivrede komore i svinjogojci.

-Ovdje su mahom oni koji nemaju veze sa svinjogojstvom. Možda imaju par svinja, ali imaju jako puno političke municije da se kamufliraju iza stožera- ocijenio je.

Rekao je i da Domovinski pokret radi na okupljanju dvije skupine, dio je bivših pripadnika HOS-a, a drugo mobiliziranje navijačkih skupina i traženje incidenta.

-Za razliku od njih, Vlada i Vijeće za domovinski pijetet, koje vodi potpredsjednik Vlade, uvijek ide u Vukovar, dostojanstveno i s poštovanjem prema žrtvi, prema hrvatskim braniteljima, prema gradu heroju. U konačnici, mi smo ti koji su predložili Hrvatskom saboru da upravo 18. studenoga proglasi Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje- rekao je Plenković.

To su, kaže, ta dva pristupa, uvijek je to varijanta dvije Hrvatske – jedna koja hoće neki incident ili se kamuflira u nekog velikog zaštitnika sela, a u biti hoće problem i svjetla pozornice. S druge strane, tu je ozbiljan rad vlade bilo kad je riječ o identitetskim pitanjima, zaštite dostojanstva Domovinskog rata ili kad je riječ o stvarnoj pomoći svinjogojcima.

To su te velike razlike, i koliko god netko nastojao negirati tezu u političkom smislu dva pristupa Hrvatskoj – jedan koji traži rješenje i pomaže i drugi koji stalno traži probleme i incident – to su dva narativa koje imamo u eteru.

-I veliku krizu nakon prometne nesreće smo toliko brzo riješili da ni jedni niti drugi ne znaju što bi rekli- zaključio je Plenković osvrćući se na brzi prijedlog Ivana Anušića za novog ministra obrane.

Hrvatska
Politika