Umjesto 2., škola počinje 9. rujna

Plenković nakon sastanka sa županima: Škola počinje 9. rujna, takav je dogovor

Nova školska godina počinje tjedan dana kasnije
Sisak: Sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina Edina Zuko/PIXSELL

Andrej Plenković obratio se medijima u Sisku nakon sastanka s predstavnicima Hrvatske zajednice županija. Otkrio je kako je sa županima dogovoreno da će škola umjesto 2. rujna početi tjedan dana kasnije, 9. rujna.

– Škola počinje 9. rujna, takav je dogovor sa svim županima. Određeni fiksni broj nastavnih dana i sati će biti odrađen, pa se to treba regulirati. Neće nitko biti uskraćen, rekao je Plenković.

Govorio je i o inflaciji, javlja N1.

– Jako je dobro da je ona 2,4 posto, očekujemo visok stupanj odgovornosti svih aktera na tržištu da se cijene nepotrebno ne dižu više nego što je realno. Što se tiče pitanja stambene politike, dva su ključna pitanja za građane i Vladu, a to je pitanje životnog standarda, plaća, mirovina, cijena, a s druge strane pitanje stanovanje. U tom kontekstu Bačić s timom suradnikom priprema strategiju stambene politike u okviru koje će se razmotriti pitanja koja se nazivaju kao da je porez na nekretnine, kazao je Plenković pa nastavio:

– Cilj je da dođe do obuzdavanja cijena kvadrata stanova ili kuća i to je tema kojom ćemo se najviše baviti i mjere će ići u tom smjeru da priuštivost stanovanja bude realna.

Što se tiče nevremena u Bošnjacima i posljedica istog, Plenković je rekao da se sada procjenjuje šteta.

Osvrnuo se i na hakerski napad na KBC Zagreb. Kaže da bi se isto postavio i da su državni podaci bili u pitanju. Podsjetimo, premijer je u više navrata ponovio da se kriminalcima ne pregovara.

– Što ćemo pregovarati s nekim tko je cyber kriminalac? Kad bi mi kao država napravili tako nešto, mi ćemo platiti, a vi nam to vratite, pa mi bi si napisali na čelo meta, samo im uzmite oni će vam dati pare, pa to nijedna država ne radi, poručio je Plenković.

Osvrnuo se na pitanje rodne ideologije i poruke iz DP-a po tom pitanju i uvođenju Rodnih studija.

– Već sam odgovorio na to pet puta u zadnje vrijeme. To su procedure koje se odvijaju na razini sveučilišta i ministarstva znanosti, kratko je poručio.

Komentirao je i Fortenovu i činjenicu da je Pavao Vujnovac postao većinski vlasnik.

– Nama je najvažnije da kompanija funkcionira- zaključio je.

Aktualno
Hrvatska