Predstavljen kandidat za ministra obrane

Plenković na Odboru za obranu: Anušić će biti kvalitetan član Vlade

Anušić će biti i potpredsjednik Vlade s obzirom na to da je potpredsjednik u HDZ-u, odnosno ima isti status u stranci kao ministri Oleg Buković i Branko Bačić
Zagreb: Odbor za obranu raspravlja o Ivanu Anusicu Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković predstavljajući Ivana Anušića kao kandidata za potpredsjednika Vlade i ministra obrane istaknuo je da je riječ o čovjeku s velikim političkim iskustvom za kojeg vjeruje da će biti kvalitetan član Vlade.

Siguran sam da će novi ministar biti kvalitetan član naše vlade i raditi na provedbi vladinih programa, istaknuo je Plenković na početku sjednice saborskog Odbora za obranu. Dodao je da je Anušićevo političko iskustvo zaista veliko, bio je načelnik općine Antunovca i župan Osječko -baranjske županije i na obje funkcije bio je uspješan. Ujedno je hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, sudjelovao je na brojnim ratištima, u akciji Maslenica i Bljesak, te je nositelj Spomenice Domovinskog rata, naveo je.

-Suradnju koju imamo u proteklih nekoliko godina mogu ocijeniti zaista izvrsnom- rekao je Plenković izdvojivši posebice suradnju na projektima važnim za Slavoniju.

Napomenuo je da će Anušić biti i potpredsjednik Vlade s obzirom na to da je potpredsjednik u HDZ-u, odnosno ima isti status u stranci kao ministri Oleg Buković i Branko Bačić.

Plenković se nije složio s ocjenom Rajka Ostojića (NZ) da Banožić nije bio dobar ministar.

-Bio je vrlo dobar ministar i provodio politiku vlade, a i politički se postavljao prema onima koju su ga vulgarno i brutalno vrijeđali- rekao je Plenković misleći na predsjednika RH Zorana Milanovića.

A na upit Franka Vidovića (Socijaldemokrati) hoće li novi ministar uspostaviti bolju komunikaciju s Pantovčakom, odgovorio je da je za to potrebno dvoje.

-Što se tiče Milanovića i njegova ponašanja prema Vladi i ministru obrane, on mora napraviti neke geste gdje će povući sve difamacije i najvulgarnije napade na članove Vlade i kada se to dogodi onda se može očekivati normalizacija komunikacije. Do tada će politika Vlade biti kakva je sada i neće se mijenjati- poručio je.

Na upit Sandre Benčić (Možemo!) je li bio upoznat s nalazom krvi bivšeg ministra Banožića u trenutku prometne nesreće, Plenković je odgovorio da je to u nadležnosti županijskog državnog odvjetništva.

-Oni su jedino ovlašteni o tome govoriti, niti smo pitali niti imamo te podatke, niti su to podaci koje bi netko trebao s nama dijeliti, mi smo svoju političku odluku o razrješenju Banožića objavili i objasnili- rekao je.

Katarina Peović (RF) konstatirala je da ne vidi smisao problematizirati imenovanje novog ministra s obzirom na to da je Vlada protočni bojler u kojoj je jedina konstanta Plenković, a Karolina Vidović Krišto (OiP) da je Anušić smokvin list nerada i korupcije u Hrvatskoj.

Plenković je navode Vidović Krišto s indignacijom odbacio.

-Za razliku od Vaših postignuća koja su ravna nuli, postignuća Vlade su takva da se teško mogu s njima mjeriti ranije Vlade, Vi to ne vidite jer ste opterećeni mržnjom- kazao je.

Ivan Anušić uvodno je poručio da je za njega prihvaćanje kandidature za ministra obrane ogromna čast.

-Pristao sam jer smatram da u politici ne možete uzimati sa švedskom stola samo ono što vam odgovora jer politika je ozbiljan i odgovoran posao- rekao je.

Aktualno
Hrvatska
Politika