Piletina u kremastom umaku s gljivama i pire krumpirom

Piletina je jedan od najpopularnijih izbora u mnogim kuhinjama, a zahvaljujući svojoj sočnosti i sposobnosti da upije bogate okuse, savršeno se kombinira s kremastim umakom i nježnim pire krumpirom. Svi sastojci potrebni za ovaj obrok lako su dostupni, a jelo je dovoljno jednostavno za svakodnevnu pripremu.
Za pripremu ovog specijaliteta potrebni su samo osnovni sastojci koje većina kućanstava ima u svom hladnjaku: pileći fileti, gljive, luk, češnjak, vrhnje za kuhanje i, naravno, domaći pire krumpir.
Sastojci za 4 osobe:
- 2 pileća fileta
- 200 g gljiva (šampinjoni ili druge po izboru)
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml pilećeg temeljca (ili vode)
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol, papar, suhi začin (po želji)
- Svježi peršin za dekoraciju
Za pire krumpir:
- 500 g krumpira
- 30 g maslaca
- 100 ml mlijeka
- Sol po želji
Priprema piletine:
Pileće filete posolite i popaprite, a zatim ih ispecite na tavi s maslinovim uljem i maslacem dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, oko 4-5 minuta sa svake strane. Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.
Priprema umaka:
U istoj tavi dodajte sitno nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte narezane gljive i češnjak, te dinstajte dok gljive ne omekšaju. Ulijte pileći temeljac i pustite da lagano kuha nekoliko minuta. Nakon toga, ulijte vrhnje za kuhanje i kuhajte još 3-4 minute dok umak ne postane kremast.
Kuhanje pire krumpira:
Krumpir ogulite, narežite na komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne omekša. Nakon toga, ocijedite vodu, dodajte maslac i mlijeko, te sve dobro zgnječite u glatki pire.
Završni korak:
Piletinu vratite u umak i kuhajte još 2-3 minute. Pospite svježim peršinom i poslužite uz pire krumpir.
Ovaj obrok je savršena kombinacija kremastog umaka i nježne piletine, uz jednostavan, ali ukusan pire krumpir kao prilog. Brzo je gotov, hranjiv i ukusan – idealan za obiteljski ručak koji će oduševiti sve!