Perivoj oko dvorca Lužnica proglašen spomenikom parkovne arhitekture

Perivoj oko dvorca Lužnica u Zaprešiću, odlukom Skupštine Zagrebačke županije, proglašen je zaštićenim područjem u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Svečanost tim povodom, kao i proslava desetogodišnjice rada Javne ustanove Zeleni prsten, održana je u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor – Lužnica.

-Ustanova “Zeleni prsten” već deset godina štiti prirodu, na što smo ponosni, ali i prepoznati kao zeleni zagrebački prsten. Sada je naša ustanova dobila još jedno zaštićeno područje kojim će upravljati- rekao je župan Stjepan Kožić, posebno zahvalivši Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, u čijem je vlasništvu dvorac Lužnica i perivoj oko njega, što su ovaj prostor uredile i otvorile za javnost.

Uz župana, svečanosti su prisustvovali predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak i ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić, koji je ujedno otvorio i izložbu „Zaštićena područja Zagrebačke županije“.

Uvodno je prisutne pozdravila s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, dok je o radu Javne ustanove Zeleni prsten u proteklih deset godina govorila njezina ravnateljica Tatjana Masten Milek.

U prigodnome programu sudjelovao je tamburaški sastav i trio flauta družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga.