Talijani se kunu u njezinu ljekovitost

Penicilin juha – ultimativno jelo za hladne dane

Priprema ove juhe traje manje od pola sata
soup-7426006_1280

Pastina juha, često se naziva Minestrina, Pastina in Brodo ili “talijanski penicilin”, ultimativno je jelo za hladne dane, one trenutke kada nam je potrebno malo ugode ili pak dane kada nam je potrebna brza zimska večera ili čak ako ste bolesni i ne možete dugo biti u kuhinji kuhajući.

Naime, priprema ove juhe traje manje od pola sata.

Svoje ime je dobila zahvaljujući dodatku pastine, tjestenine u obliku zvjezdica, a zapravo je riječ o jelu koje grije, štiti od prehlade i djeluje tako domaće i ugodno, baš kao da ste došli u bakinu kuhinju, prenosi N1.

Potrebni sastojci:

– 1,5 l pilećeg temeljca

– 150 g tjestenine – pastina je zgodan izbor zbog simpatičnog zvjezdastog oblika, ali bilo koja sitna tjestenina, poput abecede, orzoa ili acini di pepea također će biti sjajan odabir

– 1 luk

– 2 mrkve

– 2 štapića celera

– Kora parmezana

– Sol

– Peršin, dodaje svježinu i dubinu okusa. Možete ga zamijeniti koprom ili bosiljkom.

– Svježe naribani sir parmezan, dodaje savršeno slan finiš bogat umamijem.

Priprema:

Zakuhajte temeljac u velikom loncu s poklopcem. Ogulite i nasjeckajte 1 glavicu luka i 2 mrkve na veće komade. Nasjeckajte 2 štapića celera na velike komade. Sve zajedno dodajte u temeljac, a zatim ubacite i koru parmezana i prstohvat soli.

Pojačajte vatru da zavrije, zatim smanjite i poklopite. Pirjajte dok povrće ne omekša, 20 do 30 minuta. Izvadite koru od parmezana zatim rešetkastom žlicom prebacite povrće u multipraktik ili u posudu od štapnog miksera. Dodajte nekoliko žlica juhe i miksajte dok povrće ne postane potpuno glatko. Pasirano povrće vratite u lonac.

Pojačajte vatru da juha zavrije. Kad zavrije, umiješajte otprilike 150 g pastine. Kuhajte dok tjestenina ne omekša, otprilike 3 minute. Maknite juhu s vatre. Kušajte juhu i prilagodite začine, dodajte još soli ako je ukusna.

Ulijete juhu s tjesteninom u zdjelice za posluživanje. Svaku zdjelu pospite peršinom i naribanim parmezanom i poslužite vruće.

Gastro
Hrvatska