Za prste polizati

Pečeni krumpir nadahnut grčkom gastronomijom sjajan je prilog brojnim jelima

Posebno dobro će odgovarati uz komad pečene svinjetine, janjetine ili junetine
potato-wedges-6948658_1280

Ovaj pečeni krumpir nadahnut grčkom gastronomijom bit će sjajan prilog brojnim jelima, a posebno dobro će odgovarati uz komad pečene svinjetine, janjetine ili junetine.

Malo limunova soka poboljšat će okus gotovo svakog jela. Savršeno se sljubljuje i s pečenim krumpirom. No kada se krumpiru i limunu doda i nešto senfa – jelu se produbljuje okus i ono dobiva posebnu sočnost, piše Punkufer.

Krumpir nakratko marinirajte u kombinaciji limunova soka, maslinova ulja, senfa, češnjaka i sušenog origana prije nego što ga stavite peći u pećnici otprilike oko sat vremena. Nemojte se bojati dodati i nešto vode – ona će krumpiru dati neočekivano divnu mekoću.

Ovaj pečeni krumpir nadahnut grčkom gastronomijom bit će sjajan prilog brojnim jelima, a posebno dobro će odgovarati uz komad pečene svinjetine, janjetine ili junetine.

Sastojci za pečeni krumpir s limunom i senfom:

1 kg krumpira

125 ml limunova soka

125 ml vode

75 ml maslinova ulja

60 g senfa

3-4 češnja češnjaka

2 čajne žličice sušenog origana

sol i papar po želji

svježi origano za posluživanje

Priprema pečenog krumpira s limunom i senfom:

Krumpir ogulite i narežite na kocke veličine oko 2,5 centimetara. Narežete li krumpir na otprilike istu veličinu, termički će se obraditi u isto vrijeme. U većoj zdjeli pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, senf, nasjeckani češnjak i sušeni origano. Dobro posolite i poparite i u dobivenu marinadu ubacite krumpir.

Marinirani krumpir prebacite u prethodno namašćeni lim za pečenje s poklopcem u jednom ravnomjernom sloju. Preko svega dodajte 125 ml vode.

Poklopite sve sastojke i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva na oko sat vremena. Po isteku tog vremena podignite poklopac i pustite da se krumpir zapeče, a tekućina ispari do kraja. Za to će vam biti potrebno još oko 20-ak minuta.

Krumpir poslužite topao kao prilog uz meso po želji, prenosi N1.

Gastro
Hrvatska