U obilasku zone

Panian o novoj poslovnoj zoni: Želite li dobiti kvalitetu, morate u nju i uložiti. U samo desetak godina preobrazili smo Dugo Selo

Dugo Selo, upravo u poslovnoj zoni Črnovčak gradi i svoj prvi poduzetnički inkubator, koji će se prvenstveno usredotočiti na poticanje i razvoj gradskog poduzetništva s nizom mogućnosti
DSC_3957

Gradonačelnik Grada Dugog Sela Nenad Panian obišao je u utorak, završne radove na prometnici u Poduzetničkoj zoni Črnovčak. Prometnica je dužine 800 metara i izgrađena je u produžetku Ulice I. Savskog odvojka, opremljena je s nogostupom, biciklističkom stazom i javnom rasvjetom. Prometnica se gradi za industrijsku zonu tako da će nosivost iznositi do preko 30 t. Vrijednost radova iznosi oko milijun i 400 tisuća eura.

-Prometnica će uskoro proći i tehnički pregled te dobiti uporabnu dozvolu- naglasio je gradonačelnik Panian, dodavši kako ga raduje da će poduzetnici i obrtnici uskoro moći graditi gospodarske objekte.

-I prije provedenog natječaja za izgradnju priključnih cesta, Črnovčak je postao meta kompanija za njihove nove poslovne hale i svih 100.000 kvadrata u vlasništvu Grada je rasprodano- rekao je.

Idealna lokacija za proizvodnu i skladišnu zonu

Lokacija za industrijsku, proizvodnu i skladišnu zonu je idealna. Neposredno uz željeznički kolodvor, na raskrižju dvaju međunarodnih željezničkih pravaca, Ljubljana-Zagreb-Vinkovci-Beograd i Ljubljana-Zagreb-Koprivnica-Budimpešta. Do autoceste A3, Bregana-Zagreb-Lipovac, svega su četiri kilometra. Danas je u Hrvatskoj, sa skromnim razvojem željeznice i još uvijek manjkom autocesta, teško pronaći takve pogodnosti.

Rijetki koji ih imaju odavno su popunjeni i zona poput Črnovčaka, sa svim prometnim pogodnostima, gotovo je raritetna pa ne čudi što je ekspresno rasprodana. Istovremeno, Grad Dugo Selo – kojemu je i samom u interesu dovesti kompanije jer s njima dolaze i radnici, a s radnicima i bolja demografska slika – nije pohlepan. U značajnom omjeru oslobađa ih komunalne naknade, doprinosa i vodne naknade.

Komunalni doprinos za proizvodne hale raspona je od 20 posto uštede za prostore do 1000, a do čak 50 posto za kompanije na više od 5000 četvornih metara. I komunalna naknada je jeftinija, štoviše, novaci u poslovanju prve je godine uopće ne moraju platiti.

-Želite li dobiti kvalitetu, morate u nju i uložiti. Recimo, izgradnja prometnice u novoj zoni koštala je gotovo 200.000 eura, ali to nije trošak nego ulaganje. Gradnja je u ekspanziji pa je građevinska industrija zasad noseća u privatnom poduzetništvu. Još će neko vrijeme tako i ostati jer ima tu još puno posla, iako neću biti neskroman kažem li da smo u samo desetak godina preobrazili Dugo Selo- kaže gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Dugo Selo, upravo u poslovnoj zoni Črnovčak gradi i svoj prvi poduzetnički inkubator, koji će se prvenstveno usredotočiti na poticanje i razvoj gradskog poduzetništva s nizom mogućnosti – od besplatnog savjetovanja i pripreme europskih projekata, preko izrade poslovnih planova i studija izvodljivosti do knjigovodstvenih usluga. I opet, s posebnim beneficijama za one koji tek kreću u svijet poduzetništva.

Zagrebačka županija kaska s izgradnjom obilaznice 

Gradonačelnik Panian je naglasio kako bi razvoju i širenju poslovne zone i općenito gospodarstva u dugoselskom kraju pomogla i izgradnja zaobilaznice.

-Međutim, to je projekt pod županijskom ingerencijom, kao što je i završetak kolodvora pod državnom- kaže gradonačelnik i nastavlja.

-S poslovnom zonom zaobilaznica je nužna kao i sustav nadvožnjaka vrijedan stotine milijuna eura. Siguran sam da će sve to i biti izgrađeno, jednako kao što sam bio siguran da će zapušteni grad, poznat tek po Martin Bregu i svadbama, postati poslovni centar, ali i mjesto za ugodno stanovanje i podizanje obitelji. Volja i rad čine čuda, tada dolaze i investitori koji donose novac- jednostavno zvuči gradonačelnikova logika.

Grad Dugo Selo ne zaboravlja ni obrtnike. Naime, fuzija velikog poduzetništva i malih obrtnika, smatra gradonačelnik Panian, dodatni je segment koji izdvaja Dugo Selo od drugih hrvatskih gradova.

-Svjedočimo kako u Hrvatskoj poduzetničke zone i otvaranje velikih kompanija idu nauštrb obrtništva, osobito u manjim gradovima, ali Dugo Selo uspješno se odupire tom trendu- kaže gradonačelnik.

Novost je stavljanje naglaska na suvremene metode proizvodnje hrane, a Nenad Panian u tom smislu najavljuje osposobljavanje gradske poljoprivredne zone.

-Od Grada Dugog Sela želimo napraviti prostor kakve imaju Nizozemska, Izrael, Italija i Turska u smislu visokotehnološke proizvodnje hrane. To ne znači GMO, već cjelogodišnju proizvodnju hrane koja je potrebna građanima Dugog Sela, ali i Županiji i Hrvatskoj. Već se sad očekuju nevjerojatne suše pa nećemo sve raspoloživo zemljište ponuditi proizvodnim kompanijama iako one donose novac, nego ćemo značajan dio ostaviti za poljoprivrednu zonu. Tu ćemo, pak, uz pomoć pametnih i stručnih ljudi razviti stakleničko-plasteničku proizvodnju hrane, Jasno, koristeći hidroponiku i sve dostupne tehnološke mogućnosti- zaključio je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Dugo Selo
Gospodarstvo
Intervju