Ovogodišnja Mliječna staza u znaku edukacije učitelja o mentalnom zdravlju učenika

Većina djelatnika u školama ne zna kako prepoznati poteškoće s mentalnim zdravljem učenika i pružiti im pomoć iako to žele
regina castillo Goran Stanzl/PIXSELL

Gotovo tri četvrtine djelatnika u školama ne zna kako prepoznati poteškoće s mentalnim zdravljem učenika i pružiti im pomoć iako to žele učiniti te im je potrebna edukacija, istaknuto je na predstavljanju ovogodišnje UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza.

Ove godine UNICEF će Mliječnom stazom podržati standardizirani program mentalnozdravstvenog opismenjavanja učitelja i nastavnika pod nazivom “PoMoZi Da”, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

– Mentalno zdravlje znači veću kvalitetu života, a prvi znaci problema s mentalnim zdravljem javljaju se već u djetinjstvu i pubertetu. Probleme ima 12 posto mladih između 10 i 19 godina, naglasila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo.

Zbog toga je potrebna “edukacija edukatora”, dodala je voditeljica programa Živjeti Zdravo Sanja Musić Milanović te pozvala građane da se pridruže i tako podrže program edukacije.

– Istraživanja koja provodi Hrvatska ukazuju na to da je mentalno zdravlje mladih nakon pandemije u izrazitom pogoršanju. Ideja programa ‘PoMoZi Da’ je pomoći osobama između 14 i 16 godina jer se upravo tada osjećaju nemoćnima, zaključila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać.

Humanitarna utrka održat će se od 9. do 18. rujna diljem Hrvatske, a svi zainteresirani građani mogu sudjelovati hodanjem, trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili mogu svojim donacijama pomoći podignuti svijest i važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih.

Hrvatska
Ostalo