POTVRDILI STRUČNJACI

Ovo su najzdraviji sirevi na svijetu

Real Simple sastavio je popis osam najzdravijih sireva koje treba potražiti prilikom sljedećeg odlaska u supermarket
cheese-platter-1108564_1920 Pixabay/ILustracija

Iako se riječi “zdravo” i “sir” ne nalaze često u istoj rečenici, trebale bi! To je zato što su ravnoteža i umjerenost ključni za zdravu prehranu, što znači da se sve namirnice (uključujući sir) mogu uklopiti. Ali osim ovog načela, zapravo postoji nekoliko vrsta sireva koji nam imaju puno toga za ponuditi u nutritivnom smislu.

Real Simple sastavio je popis osam najzdravijih sireva koje treba potražiti prilikom sljedećeg odlaska u supermarket.

Švicarski sir

Švicarski sir idealan je za osobe koje paze na unos natrija u svojoj prehrani. Zapravo, švicarski sir poznat je kao jedna od vrsta sira s najnižom količinom natrija. Dodatna je prednost što nudi prekrasan orašasti okus, puno kalcija i nisku razinu laktoze.

Posni sir

Posni sir u posljednjih je nekoliko godina stekao veliku popularnost u zdravoj prehrani. Omiljen je među zdravstvenim influencerima, zahvaljujući visokom udjelu proteina i niskom udjelu masti.

Plavi sir

Za one koji vole intenzivniji okus sira, plavi sir može biti odlična opcija. Pruža pristojnu količinu kalcija i proteina, dok nije pretjerano visok u kalorijama.

Njegov jak okus također pomaže u tome da ne pretjerate i nenamjerno ne povećate unos natrija.

Polumasni mozzarella sir

Polumasni mozzarella sir odličan je za međuobrok u kombinaciji s voćem ili integralnim krekerima, jer je niži u zasićenim mastima. A tko bi mogao zaboraviti da upravo ovaj sir čini pizzu neodoljivom? Dodatna je prednost što je polumasna mozzarella također relativno niska u natriju i kolesterolu, dok je izvrstan izvor kalcija.

Ricotta sir

Ricotta sir često se koristi na slične načine kao i posni sir, posebno u mnogim mediteranskim dijelovima svijeta. Kao sastojak koji se lako može dodati i slatkim i slanim jelima, ricotta je ukusan međuobrok bogat kalcijem i proteinima, koji se može kombinirati s voćem ili svježim povrćem, ali i kao sastojak u tjesteninama pa čak i u pečenim proizvodima.

Feta sir

Iako feta sir ima više natrija i kolesterola u usporedbi s drugim ovdje navedenim opcijama, ovaj slani favorit ima umjerenu kalorijsku vrijednost i nudi značajne količine kalcija.

Jedna od najvećih prednosti fete, međutim, jest to što se proizvodi od ovčjeg mlijeka i sadrži vrlo malo laktoze, što je velika pobjeda za one osjetljive na mliječne proizvode.

Gastro
Hrvatska