Donosimo deset recepata

Ovo su najbolji recepti za pripremu prvosvibanjskog graha

Za one koji vole brzinu ili uživaju u sporom kuhanju i bogatim okusima
pexels-boryslav-19870148

Ako vam je dosadio onaj klasični grah, zavirite u ovaj izbor recepata, od kojih je nekoliko s grahom iz konzerve za one koji vole brzinu, a ostali će razveseliti sve koji uživaju u sporom kuhanju i bogatim okusima.

Grah u kotliću

Sastojci:

– 2 kg graha
– 5 velikih mrkvi
– 2 veće glavice luka
– 4 češnja češnjaka
– 250 g špeka
– 10+ komada Kranjskih kobasica
– crvena mljevena paprika
– sol
– ljuta papričica

Priprema:

Večer prije grah operite i namočite u većoj količini vode. Ujutro ga u punom loncu posoljene vode prokuhajte.

Zapalite laganu vatru, namjestite tronožac i kotlić te u njega stavite malo ulja i nasjeckanu slaninu. Promiješajte i ostavite nekih desetak minuta. Potom dodajte nasjeckani luk, mrkvu, češnjak, posolite i ostavite da se kratko prodinsta. Zatim dodajte ranije prokuhani grah i vodu. Odmah stavite više vode kako bi se grah lagano krčkao, a zbog isparavanja da vam ne bi ispao presuh. Ostavite da se krčka do 30 minuta.

Potom dodajte kobasice i pred sam kraj dodatno začinite crvenom paprikom, ljutim papričicama, peršinom i ostalim začinima po želji. Pustite da se kuha još 15-ak minuta i poslužite, prenosi N1.

Varivo od graha

Sastojci:

– 60 dkg graha
– 20 dkg slanine
– 2 srednje paprike
– dvije glavice luka
– tri češnja češnjaka
– peršin
– žličica slatke mljevene paprike
– sol, papar

Priprema:

Grah namočite preko noći kako bi omekšao. Nasjeckajte luk, slaninu i paprike i dinstajte na laganoj vatri dok luk ne požuti. Nakon toga dodajte grah i prelijete vodom tako da ga prekriva. Kuhajte oko dva sata na umjerenoj vatri, a pri kraju dodajte zapršku i miješajte. Ako koristite grah iz konzerve, vrijeme kuhanja je upola kraće, dovoljno vam je sat vremena.

Zapršku napravite od druge glavice luka, nasjeckanog češnjaka, slatke mljevene paprike i par žlica juhe u kojoj se grah kuhao. Dodajte je pri kraju kuhanja i promiješate.

Grah s kobasicama

Sastojci:

– 60 dkg graha
– 2 glavice luka
– mrkva
– tri češnja češnjaka
– kobasice
– sol, papar
– lovorov list
– slatka mljevena paprika
– brašno
– voda

Priprema:

Nasjeckajte luk, dodajte mrkvu, sol, papar, lovor list i češnjak te dinstajte na laganoj vatri. Nakon toga dodajte vodu tako da prekrije grah. U posebnoj tavi popržite kobasice koje ste prethodno narezali na kolutove i ubacite u grah.

Kuhajte dva sata do dva i pola sata na umjerenoj vatri, a ako je grah iz konzerve dovoljno je i sat vremena. Pred kraj na ulju popržite brašno i mljevenu papriku, pa zapršku dodajte u grah da bi se zgusnuo.

Grah salata

Sastojci:

– 30 dkg graha
– glavica luka
– ocat
– sol, papar
– bučino ulje

Priprema:

U lonac stavite grah koji ste prethodno namočili, prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena. Ako koristite grah iz konzerve dovoljno ga je kuhati 10 minuta. Ocijedite grah, pustite da se ohladi i potom dodajte sol, papar, ocat i bučino ulje. Promiješajte i grah salate je spremna za posluživanje.

Gravče na tavče

Ako poželite napraviti gravče na tavče s mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte. Također, umjesto rebrica, možete staviti fine kobasice ili nasjeckanu slaninu, a može i bez mesa

Sastojci:

– pola kilograma graha
– dvije velike paprike
– tri srednje glavice luka
– 400 grama sjeckane rajčice
– oko pola kilograma sušenih, dimljenih rebrica
– malo sušenog, mljevenog čilija
– malo mljevene crvene paprike
– dva lovorova lista
– vezica peršina
– sol
– papar

Priprema:

Grah skuhajte nakon što se preko noći namakao u vodi. Nasjeckajte luk, propržite ga s mljevenim čilijem pa dodajte sjeckanu papriku, kratko pržite i dodajte sjeckanu rajčicu. U to ubacite sve začine, nasjeckajte češnjak i peršin, dodajte lovor i ostavite na laganoj vatri još 10-ak minuta. Ako vam se čini previše gusto, dodajte malo vode.

U to ubacite ocijeđeni grah pa sve prebacite u keramičku ili zemljanu posudu, dodajte suha rebarca pa pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok se ne zgusne.

Napomena: Ako poželite napraviti gravče na tavče s mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte, već stavite u posudu sa svim ostalim i dodajte malo vode. Tijekom pečenja provjerite treba li dodavati još tekućine ili ne, a jelo je gotovo kada je grah mekan, a dio tekućine je ispario. Također, umjesto rebrica, možete staviti fine kobasice ili nasjeckanu slaninu, a vrlo ukusna je i vegetarijanska varijanta u kojoj mesa nema.

Pet odličnih recepata s grahom iz konzerve

Quesadillas od graha i batata

Sastojci:

– šalica 2,4 dl
– 2 srednje velika batata
– 4 tortilje od integralnog brašna
– 3/4 šalice crnog graha u konzervi, ispran i ocijeđen
– 1/2 šalice izribanog sira
– 3/4 šalice salse
– začini po želji

Priprema:

Batate nekoliko puta izbodite vilicom i stavite u mikrovalnu pećnicu na jaču temperaturu i pecite dok ne postanu mekani (ili ih skuhajte na pari). Potom ih ohladite, prerežete na pola, izvadite pulpu i stavite na polovicu tortilje – po pola batata na svaku. Na to dodajte grah i sir pa preklopite.

Zagrijte tavu od lijevanog željeza ili rešetku na srednje jakoj temperaturi i pecite tortilje dok ne dobiju zlatno smeđu boju, a sir se ne otopi (po 2 do 3 minute sa svake strane). Poslužite uz salsu.

Hummus od graha

Ovaj namaz se po originalnom receptu priprema od slanutka, ali može se napraviti i s grahom iz konzerve.

Sastojci:

– 3/4 šalice maslinovog ulja
– 2 šalice konzerviranog graha, ispran i ocijeđen
– 3 žlice limunovog soka
– 2 žličice mljevenog češnjaka
– 1/2 žličice soli

Priprema:

U blender stavite sve sastojke i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Potom prebacite u malu zdjelicu i poslužite uz kruh, pecivo ili hrskavo povrće, sirovo ili kuhano na pari.

Varivo od graha i šunke

Sastojci:

– 450 g konzerviranog zapečenog graha
– 2 srednje velika krumpira, oguljena i izrezana na kockice
– 2 šalice kuhane šunke, narezane na kockice
– malo celera, nasjeckanog
– vode po potrebi (mora biti malo gušće)
– sol i papar

Priprema:

Sve sastojke stavite na laganu vatru i kuhajte dok krumpir ne bude mekan. Po želji dodajte drugih začina, poput čilija, crvene paprike…

Hrskavi curry grah

Sastojci:

– oko 400 g konzerviranog graha
– 2 žlice maslinovog ulja
– 1 žličica soli
– 1/4 žličice papra
– 2 žličice curryja
– 1/2 žličice sušenih ljutih papričica, nasjeckanih
– u originalu se to radi s konzerviranim slanutkom, no slične je teksture i okusa

Priprema:

Isperite i ocijedite grah pa ga stavite na papirnate ubruse i osušite. Protvan premažite maslinovim uljem i pospite začinima. Dodajte grah, protresite ga da se začini i ulje uhvate sa svih strana pa pecite na 230 stupnjeva dok ne postane hrskavo.

Bijeli grah sa špinatom

Sastojci:

– 3/4 šalice konzerviranog bijelog graha, ispran i ocijeđen
– 8 šalica svježeg špinata
– 2 žlice vode
– 2 češnja češnjaka, usitnjena
– 1/8 žličice soli
– malo kajenskog papra
– malo muškatnog oraščića

Priprema:

U veliku tavu stavite vodu, češnjak i špinat. Kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri dok ne omekša (2 do 3 minute), povremeno miješajući. Potom umiješajte sve ostale sastojke i servirajte. Možete to poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz pohanu ribu.

Gastro
Hrvatska