Ovo su najbolji načini za sprječavanje širenja koronavirusa

Stručnjaci tvrde provjetravajte prostorije i spriječite širenje virusa

Duško Jaramaz/PIXSELL

Svi već znaju koje su tri najvažnije mjere za obranu od koronavirusa – maska za lice, fizička udaljenost i pranje ruku, no s dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu – svjež zrak.

Slabo prozračene prostorije povećavaju mogućnost prijenosa virusa aerosolima, česticama koje ‘plutaju’ u zraku, objašnjava direktor odjela za infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostocku dr. Emil Reisinger.

-Uz kapljično širenje, daleko manji aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije koronavirusa, premda u manjoj mjeri- kaže Reisinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu lebdjeti dulje i tako se širiti u zatvorenim prostorijama. Tome je najlakše doskočiti povremenim otvaranjem prozora. Strahovi da ćete se pritom prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski profesionalci.

-Prozračivanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promijeni temperaturu u prostoriji- napominje Reisinger.

Predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i otpustit će pohranjenu toplinu. Njemački stručnjaci preporučuju da se uredske prostorije prozračuju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sjedi manje ljudi dovoljno je i deset minuta.