Ovo je sedam najzdravijih voćaka na svijetu

Znanstvenici su izdvojili sedam vrsta voćki za koje tvrde da su najzdravije i rangirali ih prema omjeru vitamina, vlakana i kalorija. Kada se spomene zdrava hrana, voće i povrće su odmah prvi na umu. Nedavno su u znanstvenoj studiji istraživači sa Sveučilišta William Paterson u američkoj saveznoj državi New Jersey analizirali najzdravije namirnice, sve biljnog podrijetla, klasificirajući ih prema bogatstvu hranjivih tvari, minerala i vlakana…
Zanimljivo je da među prvih 10 nema niti jedne vrste voća – prvo se pojavljuje tek na 28. mjestu. Ipak, razlog tome je što na listi prednjači povrće koje je dokazano bogatije vrijednim sastojcima, pa samim time ima više zastupljenosti među najzdravijim namirnicama na svijetu.
U svakom slučaju, voće je zdrava hrana, a na ovoj listi rangirano je prema sljedećem principu: što je veći sadržaj vitamina i vlakana u odnosu na sadržaj kalorija, namirnica je zdravija, prenosi N1.
Limun
Na prvom mjestu među voćem nalazi se limun. Ovaj citrus sadrži 53 mg vitamina C na 100 grama, kao i kalcij, magnezij, kalij i vlakna. Vitamin C važan je za naš imunosni sustav, štiti nas od slobodnih radikala i nužan je za stvaranje kolagena.
Jagode
Možda će vas iznenaditi da su jagode drugo najzdravije voće. Ispostavlja se da, s oko 60 mg vitamina C na 100 grama, jagode sadrže čak i više vitamina C od citrusa. Također su bogate folnom kiselinom, željezom, magnezijem i kalcijem. Željezo posebno doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i potiče transport kisika.
Naranče
Treće mjesto zauzimaju naranče. To su prave bombe vitamina C, a bogate su i kalcijem. Osim toga, sadrže kalij i magnezij, koji su vrlo važni minerali za regulaciju različitih biokemijskih reakcija i funkcija stanica u tijelu.
Limeta
Četvrto najzdravije voće je limeta. Osim vitamina C, sadrži fosfat, kalij i kalcij, koji su nužni za izgradnju kostiju.
Crveni grejp
Na petom mjestu nalazi se još jedan agrum, crveni grejp. Ove tri voćke mogu zadovoljiti dnevne potrebe za vitaminom C. Vitamin A i beta-karoten u grejpu posebno su važni za vid i imunosni sustav.
Kupine
Šesto mjesto zauzima jedno bobičasto voće – kupine. Između ostalog, sadrže kalcij, kalij, magnezij, željezo i mangan. Imaju tamnu boju zbog antocijana, flavonoida s antioksidativnim, protuupalnim i anti-age svojstvima.
Bijeli grejp
Posljednji na listi najzdravijeg voća je bijeli grejp. Bijeli sloj ispod kore sadrži razna dijetalna vlakna važna za zdravlje crijeva i probavu.