RUJANSKI PLODOVI

Ovo je najzdraviji domaći sirup, evo kako da ga sami možete napraviti

Dozrijevaju krajem kolovoza i u rujnu, a od tih zdravih tamnoljubičastih plodova priprema se sirup za jačanje zdravlja
berry-949061_1920 Pixabay/Ilustracija

Bobice crne bazge sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski. Dozrijevaju krajem kolovoza i u rujnu, a od tih zdravih tamnoljubičastih plodova priprema se sirup za jačanje zdravlja.

Posebno je koristan u sezoni prehlada, gripe i virusa. Pomaže u borbi protiv povišene temperature, jača imunitet, liječi anemiju, odnosno podiže razinu željeza u krvi, te pomaže kod opće slabosti organizma, zatvora i stresa.

Bobice se ne smiju jesti sirove jer su toksične i mogu izazvati trovanje. Termičkom obradom toksičnost bobica se potpuno uništava, a sirup je siguran za konzumaciju. Ako iz recepta izbacite đumbir, ovaj napitak mogu piti i djeca.

Sastojci

1 kilogram zrelih bobica bazge; 1 l vode; 0,75 kg šećera; 2 cm svježeg korijena đumbira; sok i korica jednog limuna; 0,5 kilograma domaćeg meda.

Priprema

Bobice bazge prelijte vodom i kuhajte oko 15 minuta. Maknite s vatre, dodajte šećer, naribani đumbir te sok i naribanu koricu limuna.

Poklopite, ostavite da odstoji 30 minuta, zatim procijedite kroz sito.

Procijeđeni sok zagrijte do vrenja, dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topao, ulijte u čiste staklene boce.

Sirup čuvajte na hladnom i tamnom mjestu (može i u hladnjaku) te koristite kao sirup za razrjeđivanje, prenosi N1info.hr. 

Hrvatska
Zanimljivosti