Okusi blagdana

Ovi prhki i mirisni kolačići izvrsno se slažu sa šalicom omiljenog čaja

Mnogima su omiljene zbog svog aromatičnog okusa, ali i jer su dugotrajne pa ih se može jesti tijekom cijelog razdoblja božićnih blagdana
Šibenik: Gradu za 950. ro?endan poklonjen kalendar s receptima za 12 tradicionalnih šibenskih kola?a Duško Jaramaz/PIXSELL

Vanilin kiflice jedan su od onih kolača koji se tradicionalno nalaze na blagdanskim stolovima diljem Hrvatske, ali i regije. Mnogima su omiljene zbog svog aromatičnog okusa, ali i jer su dugotrajne pa ih se može jesti tijekom cijelog razdoblja božićnih blagdana.

Nezaobilazan dio svakog blagdanskog stola osim odojka, francuske salate i sličnih delicija su i – kolači. Kada su u pitanju božićni kolači, uglavnom se okrećemo tradiciji i onim receptima koji se prenose generacijama.

Jedan od tih kolača svakako su i vanilin kiflice – prhki i mirisni kolačići koji se izvrsno slažu sa šalicom omiljenog čaja na hladan zimski dan, a a za koje u nastavku slijedi i recept.

Vanilin kiflice – sastojci

– 1 jaje

– 150 g mljevenih oraha

– 120 g šećera

– 370 g brašna

– 250 g maslaca

– 2 vanilin šećer

– šećer u prahu za ukrašavanje

Vanilin kiflice – priprema

Od svih sastojaka, osim šećera u prahu i vanilin šećera, umijesite glatko tijesto, oblikujte ga u kuglu, obložite prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Najbolje preko noći.

Kada se tijesto dobro ohladilo, otkidajte komadiće tijesta i od njih napravite tanke valjke (otprilike debljine malog prsta) pa oba kraja dobivenog valjka privucite jednog k drugome kako biste dobili oblik potkove, odnosno kiflice.

Kod oblikovanja kiflica je jako važno da sve budu jednake veličine kako bi se ravnomjerno ispekle. Dobivene kiflice pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, otprilike 10 minuta. Pripazite da kiflice budu dovoljno pečene kako se ne bi previše mrvile, ali opet nemojte da previše potamne i zagore.

Kada su kiflice pečene, maknite ih s protvana kako se ne bi nastavile peći i ostavite da se ohlade i malo očvrsnu pa ih uvaljajte u šećer u prahu pomiješan s vanilin šećerom, prenosi N1.

Gastro
Hrvatska