SAVJETUJU NUTRICIONISTI

Ove namirnice treba jesti tijekom jeseni

Sezonska prehrana ima brojne prednosti - bolje cijene, bolji okus i teksturu
pomegranate-6253869_1920 Pixabay/Ilustracija

Bundeva

– Bundeve su prepune antioksidansa koji jačaju imunološki sustav, poput vitamina A i vitamina C. Ipak ima najviše vitamina A. Ovo je važna pomoć za jačanje imuniteta i borbu protiv infekcija, kaže Kristen Lorenz, nutricionistica.

Sjemenke bundeve

– Meso bundeve nije jedina stvar koja daje potporu vašem zdravlju”, dodaje Lorenz. Samo 28 grama sjemenki bundeve daje 25% dnevne preporučene količine cinka – važnog minerala za liječenje i oporavak. Sjemenke bundeve također su dobar izvor željeza kao i izvrstan izvor vlakana, ali i omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje crijeva, srca i upale.

Jabuke

Svaka jabuka ima oko pet grama vlakana, 20% preporučenog dnevnog unosa vlakana, plus vitamin C i kalij. Postoji mnoštvo načina za uživanje u jabukama, a svježe jabuke možete jednostavno dehidrirati kako biste uživali u okusu i hranjivosti tijekom sezona koje dolaze.

Šipak

Šipak je pun antioksidativnog kapaciteta, prebiotičkih vlakana, polifenola i vitamina C. To čini šipak savršenom hranom za sezonu prehlade i gripe, jačajući imunitet i dodajući dašak boje svakom jelu. Šipak je također superhrana za zdravlje srca.

Prokulica

– Sadrži prirodni biljni spoj koji se zove sulforafan, kaže Jennifer House. “Ovo je fitokemikalija koja ima neuroprotektivne i antikancerogene učinke na zdravlje. S 0,7 g vlakana po prokulici, mogu pomoći da ispunimo naš dnevni cilj unosa vlakana, piše Real Simple.

Hrvatska
Zanimljivosti