U PROSJEKU EU

Ovčarstvo tiho nestaje. Hrvatska sve više ovisi o uvozu janjećeg mesa

U deset godina broj ovaca u EU pao je za 9 posto. Najgore je u Švedskoj i Nizozemskoj, a Hrvatska prati prosjek – tiho, ali sigurno.
Selective focus shot of a bunch of domestic sheep Freepik/Ilustracija

Broj ovaca u većini država Europske unije u konstantnom je padu. Prema najnovijim podacima, ukupna populacija ovaca na razini EU smanjena je za oko 9 posto tijekom posljednjih deset godina. Najizraženiji pad zabilježen je u Švedskoj i Nizozemskoj, gdje su stada desetkovana. Hrvatska se uklapa u europski prosjek, no i to je dovoljan razlog za zabrinutost.

Ovčarska proizvodnja u Hrvatskoj posljednjih godina suočava se s brojnim izazovima – od klimatskih nepogoda, preko rastućih troškova stočne hrane i energenata, do dugotrajnog problema depopulacije sela. Mladi rijetko ostaju na zemlji, a postojeći proizvođači sve teže održavaju proizvodnju.

Trend smanjenja broja ovaca otvara i pitanje prehrambene samodostatnosti. S obzirom na to da Hrvatska ni sada ne pokriva u potpunosti vlastite potrebe za janjećim mesom, dodatno smanjenje broja grla moglo bi dovesti do većeg oslanjanja na uvoz.

Rast cijena janjećeg mesa već je primjetan na tržištu, posebno u turističkoj sezoni. Ako se ovakvi trendovi nastave, domaće janjeće meso moglo bi postati sve rjeđa i skuplja roba. Uvoz bi u tom slučaju iz nužde postao svakodnevica, a lokalni proizvođači – ako ih uopće ostane – teško bi mogli konkurirati stranim ponuđačima nižih cijena.

Ostaje pitanje hoće li se ovčarstvu u Hrvatskoj dati nova perspektiva kroz ciljanije subvencije, stratešku pomoć ruralnim područjima i otkupne modele koji bi domaću proizvodnju učinili održivom. Jer ako ne, na tržnicama ćemo uskoro tražiti janje koje više nitko u Hrvatskoj ne uzgaja.

Photo: Marko Picek/PIXSELL

Agro
Hrvatska