Ovaj čaj prava je riznica vitamina C
Kada spomenemo vitamin C, jednu od najvažnijih hranjivih tvari za jak imunitet u sezoni virusa, obično nam prvo padaju na pamet limun i ostalo citrusno voće: naranče, mandarine, grejpfrut…
Ipak, iako su bogati vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim nutrijentima, citrusi ne prednjače u količini vitamina C, odnosno askorbinske kiseline.
Naime, postoji više namirnica koje sadrže vitamin C u značajnijim količinama, piše Krstarica.
Jedna od njih je i moćan šipak, za koji platforma FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede, koja nudi nutritivne podatke o voću, povrću i žitaricama, navodi da 100 grama šipka sadrži 416 mg vitamina C.
Šipak, poznat i kao divlja ruža ili pasja ruža, pripada obitelji ruža (Rosaceae) te se bere zreo dok je tvrd i sjajnosmeđe boje, najčešće početkom jeseni.
Unutra se nalaze sitne i jestive sjemenke, veliki izvor mnogih hranjivih tvari, a samo dvije žlice šipka sadrže:
– 26 kalorija
– 6 grama ugljikohidrata
– 4 grama vlakana
– 4% preporučenog dnevnog unosa vitamina A
– 3% preporučenog dnevnog unosa vitamina B5
– 6% preporučenog dnevnog unosa vitamina E
– 76% preporučenog dnevnog unosa vitamina C
Zašto konzumirati šipak?
Šipak ima široku primjenu u narodnoj medicini diljem svijeta, a iako ga ne treba koristiti kao lijek ili zamjenu za terapiju koju propiše liječnik, vrlo je koristan kao dio raznolike i uravnotežene prehrane.
Kako navodi medicinski portal Healthline, šipak ima brojna znanstveno dokazana svojstva.
Šipak protiv starenja
Ulje šipka vrlo je popularno u kozmetičkoj industriji, iako su istraživanja koja potvrđuju njegovo anti-age djelovanje ograničena.
Ipak, poznato je da sadrži polinezasićene masnoće koje jačaju zaštitnu barijeru kože i štite kožu od upalnih spojeva, UV zračenja, dima cigareta i zagađenja, navodi Healthline.
Platforma također dodaje da vitamin C iz šipka može pomoći u sintezi kolagena te zacjeljivanju rana.
Šipak protiv artritisa
Šipak se sve češće istražuje zbog učinka na bolove od osteoartritisa, a nedavni pregled 24 studije objavljen u medicinskom časopisu Phytomedicine 2019. pokazao je da dodatak šipka može pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa boreći se protiv oksidativnog stresa i upale u zglobovima.
Šipak za topljenje masnoće
Istraživanje objavljeno 2015. u časopisu Diabetology & Metabolic Syndrome trajalo je 12 tjedana, a na kraju je utvrđeno da je svakodnevno korištenje tableta sa 100 mg ekstrakta šipka pomoglo u smanjenju masnoće u području abdomena.
Autori istraživanja ovaj učinak pripisuju tilirozidu, snažnom antioksidansu koji može ubrzati metabolizam masnoća, a to je prepoznato i u brojnim studijama na glodavcima, navodi Healthline.
Šipak za zdravlje srca
Konzumirajući šipak u sklopu raznolike i uravnotežene prehrane, može vam postati važan saveznik u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja.
Studija švedskih stručnjaka objavljena u časopisu European Journal of Clinical Nutrition 2012. pokazala je da svakodnevno ispijanje napitka koji sadrži 40 g praha šipka može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, ukupnog kolesterola i LDL kolesterola u usporedbi s kontrolnom skupinom.
Ipak, potrebna su daljnja istraživanja.
Kako pravilno pripremiti čaj od šipka?
Postoji mnogo načina za korištenje šipka u prehrani, a obično se konzumira kao čaj od šipka.
Priprema je vrlo jednostavna – jednu žličicu opranog i narezanog ploda šipka prelijte s 200 ml prokuhane i ohlađene vode, poklopite i ostavite sa strane. Nakon 20 minuta izvadite šipak, a zatim dodajte med i limun po želji, prenosi N1.