Ova hrana jača imunitet brže od bilo kojeg lijeka

Imunitet je sustav u tijelu koji štiti organizam od štetnih utjecaja iz okoline poput virusa ili bakterija. Upravo zato je važno imati dobar i funkcionalan imunitet, a postoji određena hrana koja služi za podizanje imuniteta. To je hrana bogata vitaminima i mineralima poput citrusa, špinata ili paprika i trebalo bi je unositi u što većim količinama.
Hrana za podizanje imuniteta može znatno utjecati na bolji imunitet i na zaštitu organizma od raznih bolesti ili prehlada. Važno je konzumirati što više ove hrane svakodnevno, a uz nju treba dodatno paziti i na unos vlakana.
Koja je hrana za podizanje imuniteta?
Imunitet igra važnu ulogu za tijelo i zato ga je potrebno održavati i stalno podizati. Osim određenim suplementima, imunitet se može podizati i hranom. Ovdje spadaju limuni, špinat, đumbir i slične namirnice.
Citrusi
Citrusi poput limuna, naranče, mandarina ili grejpa sadrže visoke doze vitamina C koji povećava stvaranje bijelih krvnih stanica koje su glavne u borbi protiv infekcija. Ipak, ovdje treba paziti na uzimanje grejpa koji se ne smije uzimati s drugim lijekovima jer može utjecati na njihov učinak.
Crvena paprika
Crvena paprika također sadrži puno vitamina C, a sadrži i beta karoten. Beta karoten sadrži pak vitamin A koji je zaslužan za zdravlje očiju i kože.
Češnjak
Češnjak se kao lijek koristi od davnina. Češnjak sadrži sastojak alicin koji mu daje specifičan okus i miris, a ima i antibakterijsko djelovanje. Istraživanja su pokazala da alicin ima antibakterijsko djelovanje protiv širokog spektra gram-negativnih i gram-pozitivnih bakterija među kojima je i E. Coli, prenosi N1.
Osim toga, ima i protugljivična svojstva, antiparazitsko i antivirusno djelovanje. Dakle, da bi se zaštitio imunitet, potrebno je jesti više češnjaka.
Đumbir
Još jedna namirnica koja pomaže u podizanju imuniteta, ali i kod bolnog grla je đumbir. On smanjuje upalu, a pomaže i kod mučnine. Može se jesti narezan na tanko s medom, ali će u ovom slučaju biti poprilično ljut, a može se i naribati, preliti kipućom vodom i piti kao čaj. Ipak, đumbir spušta krvni tlak pa osobe s niskim tlakom trebaju pripaziti.
Špinat i brokula
Špinat je bogat vitaminom C, ali sadrži i antioksidanse kao i beta-karoten koji su odlični za borbu protiv infekcija. Važno je ne kuhati ga predugo jer bi mogao izgubiti sva svoja svojstva. Osim špinata i brokula je bogata vitaminom C, a sadrži i vitamine A i E, kao i vlakna i nju ne treba kuhati predugo.
Kurkuma
Kurkuma je začin koji jelu daje poseban okus, a važna je i za zdravlje. Svoja protuupalna djelovanja može zahvaliti kurkuminu koji je glavni sastojak kurkume, a koji je zaslužan za podizanje imuniteta. Od kurkume se radi i zlatno mlijeko koje također jača imunitet i pomaže kod prehlada.
Jogurt
Jogurt je iznimno važan za zdravlje crijeva, ali i za imunitet. Sadrži razne kulture, odnosno zdrave bakterije, a sadrži i vitamin D koji regulira imunološki sustav i pomaže tijelu da se bori protiv zaraza.
Kivi
Još jedno voće bogato vitaminom C je kivi. Osim toga, sadrži i folnu kiselinu, kalij i vitamin K. Zanimljivo je da je kora kivija bogatija nutrijentima od samog voća.
Perad
Perad, poput piletine je važna za vrijeme bolesti. Upravo se zato jede pileća juha koja će ublažiti samu upalu, a osim toga piletina sadrži i vitamin B6 koji je zaslužan za stvaranje novih i zdravih crvenih krvnih stanica.
Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi poput oraha i badema, kao i sjemenke suncokreta sadrže važne vitamine i minerale koji su važni za dobar imunološki sustav. Ipak, važno je ne pretjerati s orašastim plodovima jer su masni.
Osim ovih namirnica, za podizanje imuniteta je važno i vježbanje, dobro spavanje i izbjegavanje stresa. Pomoći mogu i suplementi poput beta glukana.