Ova hrana grije i čuva imunitet tijekom zimskim mjeseci
Zimska sezona je pred vratima, a time i mogućnost obolijevanja od prehlade i gripe. Mnogi se pitaju na koji način i kakve namirnice su potrebne za jačanje imuniteta. Dok se neki ljudi oslanjaju na dodatke prehrani, drugi pokušavaju uključiti uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem i orašastim plodovima. Bilo da se radi o ručku s kolegama na poslu ili večernjem slavlju s prijateljima, većina nas se hrani manje zdravo kada jede u restoranima, pabovima i kafićima, navodi RTS.
Preporučuje se u zimski jelovnik uvrstiti hranu koja sadrži sezonske namirnice bogate nutrijentima potrebnim organizmu u hladnim danima u godini. Važno je jesti hranu koja će nas grijati tijekom zime.
Konzumiranje široke palete hranjivih namirnica, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke i nemasne proteine, može poboljšati tjelesni imunitet. Važna uloga vitamina C, vitamina D i cinka u jačanju imunološkog sustava
Prema nutricionistu Kyleu Crowleyju, ključ je u ravnoteži hrane i dodataka prehrani.
– Ključ za održavanje snažnog imunološkog sustava tijekom sezone gripe je rano započeti s pravom hranom za jačanje imuniteta. Dok suplementi pružaju dragocjenu podršku, nutricionistica naglašava važnost uravnotežene prehrane bogate namirnicama bogatim nutrijentima, istaknuo je nutricionist.
Agrumi i bobičasto voće
Preporučuju se agrumi koji pomažu u stimulaciji bijelih krvnih stanica, bobičasto voće, kao oksidansi u borbi protiv upala, a također su važni češnjak i đumbir, koji sadrži alicin, koji ima antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcija. Đumbir također ima protuupalni učinak koji može pomoći u smirivanju upale grla ili smanjiti ozbiljnost simptoma prehlade.
Lisnato povrće
Špinat, kelj i drugo lisnato povrće bogato je esencijalnim nutrijentima poput vitamina C, vitamina E i beta-karotena, koji jačaju imunitet.
Fermentirana hrana
Hrana poput kefira, kiselog kupusa i jogurta sadrži probiotike koji mogu prirodno poboljšati zdravlje crijeva i dodatno ojačati vaš imunološki sustav.
Orašasti plodovi, bademi, orasi, chia sjemenke i lanene sjemenke prepuni su vitamina E, zdravih masti i drugih hranjivih tvari. Izvrsni su za grickanje i lako se mogu dodati jelima ili smoothiejima, prenosi N1.