Otplatu kredita za novu bjelovarsku bolnicu preuzima država

Otplata kredita odnosi se na razdoblje od 2021. do 2036., dok se po riječima bjelovarsko-bilogorskog župana Marka Marušića opremanje bolnice očekuje do kraja 2024. za što je u državnom proračunu osigurano 70 milijuna kuna
Bjelovar: Plenković, Jandroković i Beroš sastali se s predstavnicima Opće bolnice te obišli novoizgrađenu zgradu Damir Spehar/PIXSELL

Bjelovarsko-bilogorska Županijska skupština jednoglasno je na izvanrednoj sjednici prihvatila odluku da otplatu rata kredita za novu zgradu bjelovarske bolnice preuzme država.

Otplata kredita odnosi se na razdoblje od 2021. do 2036., dok se po riječima bjelovarsko-bilogorskog župana Marka Marušića opremanje bolnice očekuje do kraja 2024. za što je u državnom proračunu osigurano 70 milijuna kuna.

-Samo ove godine rata kredita iznosi 17 milijuna kuna, a u županijskom proračunu za kompletno zdravstvo predviđeno je 14,5 milijuna kuna decentraliziranih sredstava- rekao je župan, dodavši da to ne bi bilo dovoljno ni kad bi čitav županijski proračun usmjerili na otplatu kredita.

Smatra da je ono što je prošla vlast napravila model koji više ne treba slijediti jer će država s kamatama morati pokriti još 208,5 milijuna kuna kredita. Župan je pritom zahvalio Vladi na pomoći, napomenuvši da je bivša vlast krenula i u druge projekte, poput izgradnje nove zgrade bjelovarske Glazbene škole a da prethodno nije imala osigurala potrebna sredstava.

-Time će se, vjerujem, baviti nadležne institucije- poručio je župan Marušić.

Njegov prethodnik, bivši župan Damir Bajs rekao je da HDZ nikad nije bio za izgradnju bolnice.

-Marušić je u izvješću za prošlu godinu napisao da mu je bolnica uteg oko vrata. Evo, uteg će mu sada biti riješen. Iako HDZ nikad nije bio za izgradnju bolnice, njima je to bio uteg oko vrata- rekao je Bajs.

Marušić mu je uzvratio da HDZ nije bio protiv bolnice, nego protiv toga da se gradi bez osiguranih izvora financiranja.

Hrvatska
Ostalo
Regija