Otkrivena 3 000 godina stara skrivena povijest Zagreba

Predstavljeni su preliminarni nalazi arheoloških iskapanja u dvorištu Banskih dvora

Patrik Macek/PIXSELL

Arheološka istraživanja u dvorištu Banskih dvora otkrila su 3000 godina staru, do sada skrivenu povijest Zagreba koja pokazuje da je na ovome području postojalo veliko i važno središte s kontinuitetom života od prapovijesti do danas.

Na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, preliminarne nalaze arheoloških iskapanja predstavila je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše. Među do sada pronađenim i očišćenim artefaktima izdvojila je kao najvažnije “čizmicu”, predmet koji izgledom podsjeća na čizmicu čija će se stvarna funkcija utvrditi naknadno, a koja datira u rano brončano doba, oko 1200. godine prije naše ere.

Potvrđeni su i artefakti koji datiraju u starije željezno doba, oko 700-600 godina prije naše ere, a pronađena je i fibula, odnosno, kopča, datirana u mlađe željezno doba, s 2. na 1. stoljeće prije naše ere. Tu je i novčić, tzv. “banovac”, datiran u 1280. godinu, pronađeni su i drveni tragovi smočnice iz 14. stoljeća s posudama punim sjemenki, plomba kojom se pečatirala engleska tkanina koja datira u 15./16. stoljeće, četrdesetak šivaćih igala također iz toga vremena, te novac Ferdinanda II. Habsburškog iz 1583.

Istraživanja u Banskim dvorima još su u tijeku, a nakon što sve bude pažljivo dokumentirano zemlja će biti vraćena i nalazi zaštićeni, nakon čega će se istraživanja prebaciti na drugi dio dvorišta.