Glas oporbe o aktualnoj temi

Oporba o uhićenjima na Geodetskom fakultetu: Oporba: Ova uhićenja ukazuju na korupcijsku hobotnicu

Uhićenja na zagrebačkom Geodetskom fakultetu u vezi nezakonitog korištenja novca iz europskih fondova oporbene stranke popratile su komentarom kako je riječ o korupcijskoj hobotnici i trošenju europskih sredstava na način koji predstavljaju ozbiljna kaznena djela
Zagreb: Sabor aktualnim prijepodnevnom započeo novu sjednicu Patrik Macek/PIXSELL

Uhićenja na zagrebačkom Geodetskom fakultetu u vezi nezakonitog korištenja novca iz europskih fondova oporbene stranke popratile su komentarom kako je riječ o korupcijskoj hobotnici i trošenju europskih sredstava na način koji predstavljaju ozbiljna kaznena djela.

-Jutrošnja uhićenja ne možemo promatrati odvojeno od vijesti koja je uslijedila da je upravo taj fakultet bez javnog natječaja dobio veliki posao 3D snimanja za državu- ustvrdio je Peđa Grbin (SDP).

-Neki će reći da fakulteti ne moraju ići na javne natječaje, a meni ovo smrdi do neba na uigranu shemu i korupcijsku hobotnicu u kojoj se koristi činjenica da neki poslovi s određenim institucijama ne moraju ići na javnu nabavu da bi se to onda koristilo kao bankomat za pojedince koji su povezani s vlašću- rekao je Grbin.

Kada sve ovo dođe na udar i Ured europskog javnog tužitelja, postoji realna mogućnost, smatra, da brojna sredstva, i ona iz Fonda za solidarnost i drugih fondova koja su nam stavljena na raspolaganje, mi kao država moramo vratiti.

-Ali onda to ne vraća Nina Obuljen nego mi, građani Hrvatske jer je netko zabio ruku u džep europskih fondova, misleći da od tamo može krasti koliko ga je volja- kazao je.
Premijerovu izjavu da se DORH mora izjasniti o slučaju Agrokor, Grbin je popratio pitanjem – što će nam takav premijer?

-Možemo postaviti panj u Banske dvore, efekt će biti isti, jer nizašto nije odgovoran, ništa ga se ne tiče, ništa mu nije tema- mišljenja je predsjednik SDP-a.

Grmoja: Uhićenja nemamo dok ne krenu iz Ureda europskog javnog tužitelja

Nikola Grmoja (Most) ističe da svaki dan imamo novu aferu, ljudima to više izlazi na uši, a kaže kako ni sam više nema volje komentirati afere Plenkovićeve Vlade. Stoga je jedini izlaz da građani na izborima svemu ovome kažu dosta.

-U najnovijoj aferi, u Ministarstvu kulture, vidim da se bez natječaja dodijelio novac koji se trošio bez ikakvog rezona, svi su troškovi bili preplaćeni i institucije, za koje ne znam imamo li ih uopće, trebaju poduzeti ono što je potrebno- kazao je Grmoja pa nastavio;.

-Uhićenja nemamo dok ne krenu iz Ureda europskog javnog tužitelja, a imamo i situacije s nepobitnom dokazima u sms prepiskama. No ako se radi o Plenkovićevom najužem krugu, tada ni sms prepiska gdje se namještaju poslovi nije dovoljna jer vidimo da Marko Milić, Krunoslav Katičić i ostali nisu pozvani na obavijesni razgovor, a ja pitam zašto- istaknuo je Grmoja.

Plenkoviću je poručio da se riješio Mosta iz Vlade u trenutku izbijanja afere Agrokor da bi mogli “hapati” i sada im je sve to došlo na naplatu.

-Čisti svoje smeće, Plenkoviću, nemoj se sada vaditi na Most. Ti se želio sam voditi taj proces, vidimo kako si ga vodio i ovo je tvoje smeće koje ćeš ili sam čistiti sada ili ćemo čistiti mi kada preuzmemo odgovornost za Hrvatsku- najavio je.

Benčić: Uhićenja ukazuju na korupcijsku hobotnicu oko Geodetskom fakultetu

Sandra Benčić (Možemo!) nije iznenađena uhićenjima jer je istragu provodio Ured europskog javnog tužitelja.

-Taj slučaj jasno pokazuje da se novci iz europskih fondova, i to na sveučilištima, troše na način koji predstavlja ozbiljna kaznena djela, uključujući pronevjeru i krađu. To što je pohapšeno 29 ljudi pokazuje da je bila cijela jedna korupcijska hobotnica oko Geodetskog fakulteta, ali i to da nadzorni mehanizmi koje Vlada ima za trošenje europskih sredstava na funkcioniraju- ocijenila je.

I najnovije otkriće portala Telegram o slučaju u Ministarstvu kulture, napomenula je, ukazuje na to da je sredstva iz Fonda solidarnosti ministrica Obuljen dodijelila istom tom Geodetskom fakultetu i istom tom dekanu koji je organizirao korupcijsku hobotnicu, izvlačio sredstva iz europskih fondova, a potrošena su tako da im je uplaćen cijeli iznos, a da je snimljena četiri ili pet puta manja površina od one koja je bila ugovorena.

-Ako se dokaže da je ministrica znala za malverzacije s europskim fondovima na Geodetskom fakultetu, prihvatila i predala izvješća koja su neadekvatno dokumentirana Fondu solidarnosti, onda je i ona izravno umiješana u cijelu priču i morat će odgovarati. Sve ove afere na steroidima koje ovaj tjedan iskaču van morat će platiti građani Hrvatske i još iduće dvije do tri generacije, o tolikoj šteti se radi- zaključila je Benčić.

Hrvatska
Politika