OPG Mužinić: Najveće prigorsko gospodarstvo europskih dosega

Najveće poljoprivredno gospodarstvo u Prigorju svakako je OPG Mužinić iz Križevčeca (Sv. Ivan Zelina), a ova farma s 420 grla simentalske pasmine spada među velike u Zagrebačkoj županiji

Najveće poljoprivredno gospodarstvo u Prigorju svakako je OPG Mužinić iz Križevčeca (Sv. Ivan Zelina), a ova farma s 420 grla simentalske pasmine spada među velike u Zagrebačkoj županiji. Trenutno je na farmi 160 visokovrijednih krava, od čega 127 na mužnji, zatim 70-80 tovnih bikova, a ostalo su telad i junice.

Treba i nahraniti ovoliki broj usta, pa Mužinići obrađuju i oko 400 hektara zemlje, kako kažu, sve što je u ovom dijelu Prigorja bilo na raspolaganju. Od toga imaju 200 hektara u upisniku. Ali i ovdje žive s općepoznatim problemom: usitnjenost parcela! Saznajemo da siju na 300 arkod-parcela, rasutih na 500 katastarskih čestica. I laiku je jasno koliko to poskupljuje proizvodnju hrane. A, proizvode 100-120 hektara kukuruza, žitarice na 70, uljanu repicu na oko 30 hektara, dok su ostalo pašnjaci – sijani travnjaci i prirodne livade.

Svatko zadužen za svoj posao, odluke zajedničke

Gospodarstvo vodi cijela obitelj. I dalje su tu otac Zlatko i majka Ankica. Ali, na mladima svijest ostaje, pa su tako u poslu „do grla“ kćeri Marija, Jelena i Ivana, te sin Josip sa svojom suprugom Katarinom, koji je već nekoliko godina na čelu OPG-a. Marija, inače diplomirani doktor veterinarske medicine, pobliže nam predstavlja svoju obitelj:

-Sestra Jelena diplomirana je agronomkinja, a Ivana je naša knjigovotkinja. Osim toga, šogorica Katarina je ing. građevine, pa možemo reći da imamo na farmi sve struke (dodaje kroz smiješak). Ovdje se zna tko što radi. Moja je briga da stado bude zdravo i da reprodukcija teče u redu i bez problema. Zato sam, valjda, 24 sata u štali. Tata i brat zaduženi su za polje i mehanizaciju, a mama sve to koordinira.

Robotizirana mužnja

Mužinići su još prije 3-4 godine prijavili projekt robotizacije farme. U lipnju prošle godine instalirali su 2 muzna robota. Iskustva?

-Posao se još uhodava, ali sve se pomalo normalizira. Još uvijek, doduše, moramo dežurati uz robote i pratiti kako se mužnja odvija, inače, ništa od posla, Razumljivo, u ovom periodu nešto je i pala proizvodnja mlijeka, zbog toga što se krave trebaju priviknuti na taj oblik mužnje, a robotu smeta svaka, pa i najmanja sitnica – govore nam naši domaćini.

Inače, u ovu priču Mužinići su uložili tri milijuna kuna. Nakon tri godine prikupljanja raznoraznih papira, za to su digli kredit kod HABOR-a. Tek ove godine očekuju komisiju koja bi trebala pregledati projekt, nakon čega se mogu nadati povratu 70 posto investicije od EU. Naravno, za ovaj su kredit pod hipoteku stavili svu imovinu.

Dodaju kako su prije robotizacije Dukatu mjesečno isporučivali između 60 i 70.000 litara mlijeka, dok danas to iznosi oko 50.000 litara. Uz to, već nekoliko godina dio mlijeka plasiraju i u Zagrebu putem svoja tri mljekomata.

-Tu je litra ekstrakvalitetnog mlijeka 6 kuna, dok nama takvo isto mlijeko Dukat plaća 2,70 kune, najmanje jednu kunu manje od granice isplativosti za ovu proizvodnju! – kažu.

Bik Wamures – perjanica gospodarstva

„Veliku ulogu u menadžmentu stada na ovom OPG-u ima uzgoj i genetsko unapređenje, kojim se intenzivno bave od 2005. godine, kad je županijski Savez uzgajatelja simentalca pokrenuo projekt korištenja vrhunskih bikova“ – nedavno je na portalu Agroklub pisao dipl.inž.agr. Damir Pejaković iz Savjetodavne službe, inače, stručni tajnik Saveza uzgajivača simentalca Zagrebačke županije, te dodao:

„Od tada se u kontinuitetu koriste isključivo najkvalitetniji bikovi, pa na svijet dolazi telad već četvrte generacije plotkinja, uzgojene od takvih bikova. Koristila se u međuvremenu i tehnika transfera embrija, pomoću koje je uzgojen kvalitetni bik Russam, među prvima u Hrvatskoj odabran na temelju genomskog testiranja. No, do sada najveći uzgojni uspjeh ovoga gospodarstva zasigurno je bik Wamures, koji je “produkt“ vlastite, domaće familije krava, a zbog svojih je kvaliteta zahvaljujući CUO Varaždin ušao u sustav EuroGenetik-a .

Sjeme proizvodi u njemačkom Neustadt/Aischu, najvećem svjetskom simentalskom centru za umjetno osjemenjivanje. Upravo ovih dana počinje dobivati i prve njemačke progene testove, koji će do kraja godine biti i dovoljno pouzdani, jer u Bavarskoj ima ukupno 171 potomka.“

I drugi sjajni bik Hitbull iz ove štale otišao je u Centar za umjetno osjemenjivanje lani u lipnju, a već od rujna prošle godine njegovo se sjeme nalazi na tržištu.

Duga tradicija i ljubav prema poslu

Današnja farma Mužinić nastavak je duge tradicije uzgoja stoke, još iz ranih tridesetih godina prošlog stoljeća. Zlatkov pradjed u ono je vrijeme bio veći gazda sa, za ono vrijeme, zavidnim kvalitetnim stadom. Nastavio je njegov otac, a danas- vidimo – i njegova djeca.

Znači da se stočarstvom na ovom kućnom broju bavi već peta generacija. Štoviše, posao vode s velikim žarom, bez obzira na nimalo lake uvjete privređivanja u poljoprivredi.

-Proizvodnja mlijeka je težak posao poput rudarskog, ali to je lijepi posao. Čovjek uživa kad vidi da je svojim rukama nešto stvorio, kad proizvede hranu, kad se na farmi dogodi novi život. To onda jednostavno volite! – kaže mama Ankica.

Aktivni članovi Saveza ZG-sim

Ovi uzorni poljoprivrednici su i članovi Saveza uzgajivača simentalca Zagreba i Zagrebačke županije (sa sjedištem u Vrbovcu), a Marija je bila i potpredsjednica Kluba mladih uzgajatelja, koji djeluje u ovoj udruzi.

-Mislim da Savez radi dobar posao, jer nas uzgajivače redovito informira i upućuje na najoptimalnije korištenje bikova za sparivanje u našim stajama. A, kad nešto „zaškripi“, uvijek je tu naš Damir (inž .Pejaković, op.a.) – kaže Marija (udana Rašić).