Općina Gradec proslavila svoj Dan

Uskoro treba početi gradnja dječjeg vrtića u Gradecu. Za općinu izuzetno važnog projekta, u čiju je pripremu iz proračuna Zagrebačke županije dosad uloženo 300 tisuća kuna, a kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske, za samu gradnju, osigurano bespovratnih gotovo 7,5 milijuna kuna.

-Odluku o financiranju projekta dobili smo još u travnju, a uz mnogobrojne birokratske procedure uspjeli smo prije dva tjedna raspisati javni natječaj za odabir izvođača radova. Nakon pet godina, vjerujte velike muke, u konačnici ćemo riješiti problematiku nemogućnosti smještaja većine djece s našega područja u okolne vrtiće, a samim time i unaprijediti razvoj sela i, nadam se, zaustaviti odlazak mladih ljudi iz našega kraja- na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća u prigodi Dana Gradeca, rekla je općinska načelnica Ljubica Ambrušec.

U obraćanju prisutnima govorila je o izvedenim projektima, onima koji su u tijeku izvedbe i onima koji čekaju realizaciju. Govorila je o izgrađenom spremištu za vatrogasno vozilo, nadogradnji nadstrešnica i cvjetnih otoka u središtu Gradeca, uređenju 20 dječjih igrališta, postavljanju „autobusnih kućica“, gradnji mrtvačnica…

-Ovih dana krećemo s gradnjom mrtvačnica u naseljima Pokasin i Buzadovec. Projekte smo aplicirali na natječaj Županije i ukupno dobili 630.000 kuna. U ime mještana zahvaljujem županu na ovoj potpori- rekla je načelnica.

Načelnica zadovoljna učinjenim

Govorila je i o projektima koji se realiziraju u zajedništvu sa Županijom, poput širokopojasnog interneta i rekonstrukcije javne rasvjete, kao i o gradnji vodoopskrbnog sustava u istočnome dijelu županije koji će i stanovnicima općine Gradec omogućiti da, ubuduće, u svome domu imaju kvalitetnu opskrbu vodom iz javne vodoopskrbne mreže.

-Kroz proteklih šest godina, koliko obnašamo vlast, mogu sa zadovoljstvom reći da sam prezadovoljna učinjenim. Učinili smo mnogo dobra, a krenuli smo daleko ispod nule. Sada je ljestvica visoko podignuta- rekla je načelnica. 

Svečanoj sjednici, kojom je općina Gradec proslavila i 25. obljetnicu svoga osnutka, prisustvovao je uz ostale i župan Stjepan Kožić. Rekao je da ne podržava one koji govore da male općine treba ukinuti, jer previše troše.

-Male općine povlače sredstva iz EU fondova i stvaraju kvalitetnije i bolje uvjete života za svoje žitelje. Zato im Županija i pomaže. Kroz programe i svoje odluke mora im pripomagati i Vlada RH. Pet velikih regija, o kojima se priča, za Hrvatsku ne bi bilo dobro rješenje- rekao je župan, podsjetivši da je Županija u gradnju škole u Gradecu uložila 31 milijun kuna i da je to bila prva škola s jednosmjenskom nastavom.

Mladen Markač počasni građanin općine Gradec

Na sjednici su, tradicionalno, uručene općinske zahvalnice. Primili su ih Đurđica Kušec, Anita Batarelo, Lidija Šustek, „Mlin i pekare Sisak“ i plinoinstalaterski obrt „Škudaš instalacije“. Posebne zahvalnice dodijeljene su vatrogascima i učenicima OŠ Gradec.

Zahvalnicu za dugogodišnju suradnju, koja je uvelike pridonijela razvoju općine, primio je župan Stjepan Kožić, nagradu općine za životno djelo slikar Josip Boltižar, dok je Povelja počasnoga građanina općine Gradec dodijeljena umirovljenom generalu Mladenu Markaču. On to smatra, rekao je, obvezom da i dalje radi za opće dobro. 

-Naoružani domoljubljem pobijedili smo u Domovinskom ratu, no sada imamo neslogu među hrvatskim narodom, ideološke podjele, svjetonazorske podjele, loše vođenu gospodarsku politiku, a da ne govorim o natalitetu… Ako smo mogli u Domovinskom ratu staviti glave skupa i odrediti jasne ciljeve, to možemo i danas. Opet skupiti glave i postići sve nacionalne ciljeve koje si zacrtamo- rekao je general Markač.