Općina Brckovljani povećala subvenciju za boravak djece u dječjim vrtićima na 1100 kuna

S područja Općine Brckovljani, u pet dječjih vrtića, uključujući i onaj u Prikraju, trenutačno boravi 105 mališana
IMG_2263.JPG

U uobičajeno pomirljivoj atmosferi, s jednoglasno donesenim odlukama, a pod predsjedanjem Stjepana Vinojčića, održana je 32.,  vjerojatno posljednja u ovom sazivu, sjednica Općiskog vijeća Općine Brckovljani. Vijeće je usvojilo niz protokalarnih zaključaka vezanih uz izvršenje proračuna i programa izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture u protekloj godini. Usvojeni su izvješće o radu općinskog načelnika, izvješće o realizaciji Financijskog plana Komunalnog gospodarstva Brckovljani d.o.o.,  izvješće o primjeni agrotehničkih mjera, izvješće provedbi plana gospodarenja otpadom kao i izvješće o stanju u prostoru za razdoblje 2016. – 2020. godine.

Iz izvještaja o realizaciji lanjskog proračuna vidljivo je da je Općina lani uprihodovala gotovo 17 milijuna kuna, a potrošila svega 13,5 milijuna te da je, uz ranije viškove, u ovu godinu prenijela 7,2 milijuna kuna, s tim da ima još i preko 2 milijuna kuna nedospjelih potraživanja.

Vijećnici su se složili s prijedlogom načelnika Općine Tihomira Đurasa da se pravne, ali i fizičke osobe, zbog otežanih uvjeta poslovanja, ali i ukupnog socijalnog stanja u vrijeme korone, oslobode plaćanja dijela komunalne naknade za 2021. godinu, odnosno da se oslobode od plaćanja prve rate, do 30. travnja,  koja je u vremenskom okviru mandata ovoga vijeća. Zbog očekivanog smanjenja dotacije Zagrebačke županije vezano uz sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima, Općinsko vijeće je donijelo odluku da se iznos subvencije od strane Općine Brckovljani poveća s dosadašnjih 950 na 1.100 kuna, ne bi li se na taj način pomoglo roditeljima i ne bi li se zadržao standard boravka djece u vrtićima. Kako se čulo na sjednici, s područja Općine Brckovljani, u pet dječjih vrtića, uključujući i onaj u Prikraju, trenutačno boravi 105 mališana, a svi će dobiti povećanje subvencije.

Za brigu o djeci Vijeće se pobrinulo i putem odluke o preraspodjeli sredstava unutar ovogodišnjeg proračuna, osiguravši dodatnih 150.000 kuna za uređenje dječjih igrališta, a osigurano je i dodatnih 50.000 kuna za projektiranje poduzentičkog inkubatora koji bi, kako se čulo, trebao imati gotovo 900 m2 korisnog prostora.

Također je odlučeno da se koncesija za obavljanje dimnjačarskih poslova za narednih pet godina dodijeli tvrtki NICRODIM iz Ivanić Grada.

Brckovljani
Hrvatska
Općina
Ostalo
Zagrebačka županija