Oni čuvaju Radnik od zaborava

Prva asocijacija mnogih na spomen Nogometnog kluba Radnik bit će Velika Gorica. Mnogi se i danas sa sjetom sjećaju tih prošlih vremena kada se živjelo nekim lakši životom i kada su nedjeljne utakmice za mnoge bila normalna stvar. Oni koji su pratili Radnik sjećaju se kultne Kolareve ulice gdje je klub djelovao sve do 1987. godine kada se preselio na moderno nogometno zdanje koje je izgrađeno za potrebe Univerzijade te iste godine, koja se između ostalog dijelom događala i u ovom najvećem gradu Zagrebačke županije. 

Gostovale su nakon toga na stadionu u Velikoj Gorici i brojne glazbene zvijezde, igrale su se ovdje utakmice reprezentacije, ali i prvoligaški nogomet, jer Radnik je 1992. godine osvajanjem naslova prvaka Druge lige stekao prvoligaški status. Igrali su „Šljakeri“ kako se zvalo gorički klub među prvoligašima dvije sezone, te se to smatra najvećim klupskim uspjehom.

-Bila je to domaća momčad koju su činili naši igrači ponikli upravo ovdje. Ove godine se obilježava baš 25-ta obljetnica od toga uspjeha. Rezultati su bili osrednji, no mi smo ponosni na to igranje u Prvoj ligi- o najvećem klupskom uspjehu će Ivan Mišerić.

Kako se ti, ali i ostali brojni uspjesi ne bi zaboravili, nekolicina nekadašnjih igrača i simpatizera danas ugašenog kluba pokrenula je 2005. godine jednogodišnje okupljanje. Tradicionalni susret svake se godine dogodi 21. studenoga jer toga dana je 1945. godine osnovan Nogometni klub Radnik koji je postojao sve do 2009. godine kada je ugašen. Za nasljednika je određena HNK Gorica, danas stabilni drugoligaš.

-Na ovaj način prisjećamo se i naše bogate povijesti na koju smo svi ponosni. Bilo je tu sjajnih rezultata, ali i igrača o kojima se i danas priča s velikim poštovanjem i šire od Velike Gorice. Nažalost, neki su nas i napustili- sa sjetom će Mišerić, koji je u Radniku prošao sve od igrača, trenera, člana Uprave, pa i do predsjednika, ali i najvećeg kroničara kluba.

Naime, gospodin Mišerić napisao je i monografiju o klubu svoje mladosti uz kojeg su odrasle kaže nam brojne generacije Goričana „NK Radnik 1945-2009“ gdje se mogu pronaći sve značajnije crtice života kluba koji zahvaljujući nekadašnjim članovima i simpatizerima još uvijek živi i prkosi vremenu u kojem živimo.