Posljednji pozdravi

Održana komemoracija za bivšeg premijera Nikicu Valentića

Od Valentića su se oprostili obitelj, njegovi kolege i prijatelji te politički suvremenici, istaknuvši njegove zasluge u stvaranju hrvatske države
Zagreb: Komemoracija povodom smrti Nikice Valentića Matija Habljak/PIXSELL

Pjesmom “Croatio, iz duše te ljubim” oprostili su se na komemoraciji od bivšeg predsjednika Vlade Nikice Valentića obitelj, njegovi kolege i prijatelji te politički suvremenici, istaknuvši njegove zasluge u stvaranju hrvatske države.

Izrazivši sućut obitelji, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako su svi cijenili Valentića kao čovjeka koji je obilježio sve ključne etape hrvatske države i hrvatskoga naroda u drugoj polovici 20. stoljeća i prvoj četvrtini 21. stoljeća, a posebno je istaknuo Valentićev vedar, topa duh i domoljubni pristup životu.

Bivši predsjednik Hrvatskoga sabora i potpredsjednik u Valentićevoj Vladi, Vladimir Šeks rekao je kako je imao čast i privilegij biti potpredsjednik u toj Vladi te se od Valentića oprostio riječima “Dragi Nikice, ti i vila Velebita vječno ćete živjeti!”. Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova u Valentićevoj vladi, Mate Granić rekao je kako danas odaju počast “dragom i dobrom čovjeku” i nadasve istinskom hrvatskom domoljubu kojega će, rekao je, pamtiti i po tome da je znao sve domoljubne pjesme.

U ime obitelji od Valentića se oprostio njegov dugogodišnji prijatelj Ante Žužul rekavši, među inim, kako je otišao “jedan veliki čovjek” kojega je krasila krjepost, blagost i čvrsta lička duša koja je “oplemenjena mislima i filozofijom dr. Ante Starčevića nosila skicu žudnje za stjecanje hrvatske države”.

Uz članove obitelji, na komemoraciji su bili te počast Valentiću odali i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Rainer, članovi Vlade, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, bivši i sadašnji saborski zastupnici, bivša premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Ustavnoga suda Miroslav Šeparović, predsjednik Vrhovnoga suda Radovan Dobronić te predstavnici akademske i poslovne zajednice.

Događanja
Grad Zagreb