Odlukom Vlade gotovo 3 000 učenika na području Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice ima besplatan obrok

Škole podjelu dočekale spremne, iako postoje određeni problemi
Kuhinja-OS-Rugvica-2

Tijekom posjete kuhinji OŠ Rugvica kuharica Štefica Gradinščak otkrila nam je dnevni meni za učenike ove škole.

-Danas imamo sendvič i sok u jutarnjoj smjeni, poslije podne je umak od junetine i palenta uz salatu, a u produženom boravku djeca imaju rižotu s puretinom, sokom i salatom- kazala je gospođa Štefica za Zabavni radio.

Iako priprema 300 obroka dnevno u svakoj smjeni Štefica pozdravlja uvođenje obroka za sve učenike.

-Djeca moraju dobiti svoj obrok. Imamo dva jelovnika. Poslije podne je svaki dan kuhano jelo : variva, umaci s prilozima i salate, dok su ujutro sendviči, namazi i napici.

Ravnatelj Robert Munđer ističe da je kapacitet kuhinje 105 mjesta.

-Morali smo zbog toga organizirati tri odmora po 10 minuta kako bi sva djeca, njih više od 600, stigla pojesti svoj obrok. Srećom u suradnji s osnivačem Zagrebačkom županijom uspjeli smo krajem prošle godine nabaviti dio novog suđa i posuđa, no problem je što nam nedostaje, kao i svim drugim školama, kuharica- govori Munđer.

Odlukom Vlade o financiranju obroka učenicima svih škola u Hrvatskoj s 1,33 eura, s početkom drugog polugodišta i gotovo 3 tisuće učenika osnovnih škola na području Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice imaju osiguran besplatan obrok.

Najveća škola „Josipa Zorića“, s ukupno 855 učenika, spremno je dočekala nove mjere. Ravnateljica Mara Mamuza kaže da su anketirali zainteresiranost učenika za obroke kako bi se lakše organizirala priprema i izbjeglo bacanje nepojedenih obroka. Djeca se hrane u jutarnjoj smjeni nakon drugog i trećeg sata, a u popodnevnoj nakon prvog i drugog sata. I ovoj je školi Zagrebačka županija, osigurala sredstva za dodatne tanjure, šalice, kao i novi hladnjak.

U Osnovnoj školi „Ivan Benković“ također su spremno dočekali početak pripreme obroka i problema ne bi trebalo biti kaže ravnatelj Branko Goleš.

-Proširili smo kapacitete blagovaonice za dva stola, no to je i dalje premalo. Morali smo promijeniti satnicu i trajanje odmora kako bi učenici imali vremena za obroke, a od ministarstva zatražili sredstva za zapošljavanje još jednog kuhara- ističe Goleš.

Kako je Branko Goleš i predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Zagrebačke županije na pitanje kakva je situacija u drugim školama kaže da su u županiji sve škole u sličnim situacijama i da će uspješno organizirati pripremu obroka no dodaje:

-Problem bi mogle imati škole s područnim odjeljenjima u kojima nema kuhinje, a neke škole u županiji imaju i više područnih škola a ne samo jednu, pa je potrebno nabavljati kombi vozila za prijevoz hrane ili graditi kuhinje- naglašava Goleš.

Iako ima područnu školu u Lupoglavu, Osnovna škola Stjepana Radića u Božjakovini, nema takav problem, jer u Lupoglavu postoji kuhinja koju je koristilo svih 77 učenika, kaže ravnatelj Ivan Jukić za Dugoselsku kroniku i dodao da imaju sreće što u školi imaju dvije funkcionalne kuhinje i kuharice koje više nego odlično obavljaju svoj posao, no potrebno nam je zapošljavanje još jedne.

Brckovljani
Dugo Selo
Grad
Hrvatska
Općina
Ostalo
Rugvica
Zagrebačka županija