Odlazak Pavle Kalinića, kraj jedne ere

Jučer je u Dnevniku Nove TV Pavle Kalinić, prvi čovjek za sigurnost Grada Zagreba, najavio svoju ostavku. Dodavši kako je prestar za taj posao i da se više ne može pojavljivati na ulici i gurati. Iako mu to nikada nije bio posao, upravo u tome, bio je najbolji.

Doista, Zagreb im ured posebno zadužen za krizne situacije. Godišnje Zagreb pogode dva do tri potresa, barem četiri poplave, a mi kako smo navikli da smo u tropskom pojasu bivamo zaprepašteni mirisom snijega. Sjećate li se snijega i zime po kojoj je ZET vozio na vrijeme? Ja se ne sjećam, doduše to je možda zbog mojih godina, ali pustimo to. Zagreb nije grad koji često doživljava krizne situacije. Dapače, velika većina stvari je predvidljiva. Pa tako znamo da će u narednih mjesec i pol dana biti vjetrovito. Znao je to, ili je barem trebao znati, kada se pojavio u lovačkoj jakni s kacigom na glavi pred srušenom zgradom Paromlina pojavio Pavle Kalinić i u klasično difamacijskom nasrtaju za sve optužio nacionalnu razinu vlasti. Nije važno tko je u državi na vlasti, ali oni su krivi ako je u Zagrebu nešto loše. Tada će Milan Bandić objasniti kako on ne može biti kriv za sve što se događa u Zagrebu, a sutradan će se pojaviti Pavle Kalinić da nam objasni kako je za to kriva neka institucija državne vlasti.

Tako je za pad zida bilo krivo Ministarstvo kulture, za pucnjavu na Vukomercu je bila kriva policija, a za minus u proračunu je krivo ministarstvo financija. Nikada za te loše stvari u Zagrebu nisu krive institucije Grada, a kamoli gradonačelnik.

Kada su stanovnici Vukomerca opravdano napali Bandića koji je tamo došao na piknik i pucao loptu u mrežu kako bi stanovnike uvjerio da je sve u redu, pojavio se Pavle Kalinić koji je fizički nasrnuo na prosvjednika koji je pljunuo prema Bandiću. Ne opravdavam pljuvanje, ali razumijem zašto je došlo do toga. Ljudi su s pravom ogorčeni što je moguće da u jednoj kući (a nije vila od 500 kvadrata) živi 28 osoba. Isto tako, država nije kriva što škola nema visoku ogradu, vanjske kamere i osvijetljeno igralište. To je direktno u domeni Grada. Ali, Pavle Kalinić veli da je policija kriva.

Odlazak Pavle Kalinićima i nije odlazak. On više neće voditi jedan krajnje nepotreban ured, već će samo savjetovati gradonačelnika o sigurnosti. Ispada da se u Zagrebu dnevno dogode ili spriječe barem dva teroristička napada pa gradonačelniku posebno treba savjetnik za sigurnost. Uz taj posao radit će kao profesor, ali to je manje bitno. Ono što je bitno je da je era Pavle Kalinića pročelnika završila, a počela je era Pavle Kalinića savjetnika.