Odgojitelji i zaposleni u vrtićima prosvjeduju diljem Hrvatske: Zakonske izmjene čine dodatnu štetu i produbljuju diskriminaciju među djecom

Poručuju da će ponavljati prosvjed koliko god bude trebalo

Igor Šoban/PIXSELL

Predstavnici pet strukovnih udruga i četiri sindikata odgojitelja u dječjim vrtićima održali su konferencije za novinare u nekoliko hrvatskih gradova kako bi prosvjedovali protiv izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koje su u Saboru u drugom čitanju.

Čelnica Udruge Sidro Katarina Turković Gulin podsjetila je na konferenciji na Markovu trgu da su se predstavnici stručnih suradnika i djelatnika u dječjim vrtićima u zadnja dva mjeseca očitovali protiv predloženih izmjena zakona, ocijenivši da se time čini dodatna šteta i produbljuje diskriminacija među djecom.

– S obzirom na to da je Vlada zanemarila naše zahtjeve, danas ćemo ostati ovdje cijeli dan i čekati rasplet drugoga čitanja prijedloga Zakona, poručila je Turković Gulin i najavila kako će ponavljati prosvjed koliko god bude trebalo, ne samo u Zagrebu, nego i u Osijeku, Rijeci, Puli i Čakovcu.

Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Iskra Vostrel Prpić ocijenila je da problemi počivaju na neadekvatnom modelu financiranja jer se cjelokupni rani predškolski odgoj i obrazovanje financiraju iz lokalnih proračuna.

Božica Žilić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture istaknula je da je 55 posto djece uključeno u sustav, a Hrvatska bi do kraja 2023. trebala dosegnuti razinu od 97 posto uključenosti.

– Budući da nisu radili što treba preko 20 godina, sad imamo ovakav pritisak, ocijenila je Žilić dodavši kako je umjesto rješenja dosad na djelu bilo marginaliziranje i ignoriranje struke, odgojitelja i roditelja te zanemarivanje prava djece.