Vikend u znaku tradicionalne gastronomije

Odbrojavamo sitno do “Starih jela z Dugog Sela”. Vukov-Colić: Ne samo što ćete se dobro najesti nego ćete i ponešto naučiti

Tijekom tri dana programa posjetitelji će se imati priliku upoznati s tradicionalnim jelima i kulturom posavsko-prigorskog kraja
DSC_9954

Ovoga vikenda održava se manifestacija “Stara jela z Dugog Sela”, a tijekom tri dana programa posjetitelji će se imati priliku upoznati s tradicionalnim jelima i kulturom posavsko-prigorskog kraja.

Manifestacija započinje u petak, govori nam u ime organizatora Turističke zajednice grada Dugog Sela direktorica Karmela Vukov-Colić, otvorenjem izložbe “Dugoselski spomenar” u prostorijama KIC-a s početkom u 18 sati. Riječ je o projektu očuvanja kulturne nematerijalne baštine Dugog Sela, a koji provode KUD Preporod i TZG Dugog Sela.

– U Dugom Selu ima još mnogo ljudi koji znaju kako su se vezle nošnje, kakvi su bili običaji ili spravljala neka jela. Želja nam je sva ta znanja okupiti i prenijeti kako budućim generacijama, tako i turistima koji dođu u naš grad, rekla je Vukov-Colić.

Goste očekuje niz zanimljivih radionica poput izrade sira na starinski način, oslikavanja keramičke šalice, izrade lutkica od vune i kukuruzovine, igračaka od kuhače i strašila od slame, tradicionalnog plesa, vezenja i izrade kraluša.

Subotnji program, nastavlja Vukov-Colić, započinje u 10 sati otvorenjem tradicionalnog sajma.

– Moći ćete probati niz sjajnih jela, a sva jela koja pripremaju ugostitelji i udruge bit će besplatna – od šarana na rašljama i kotlovine do domaćeg graha i odojka. Sigurna sam da će svatko naći nešto za sebe.

Domaćim snagama pridružit će se majstori pekari iz Vareša (BiH) koji će pripremati peku, Baranjci koji će u zemljanim ćupovima na vatri pripremati grah i baranjski gulaš, dok će dašak Dalmacije donijeti prijateljska Turistička zajednica grada Biograda na moru koja će ponuditi srdele.

– Uz to, moram reći da su ‘Stara jela z Dugog Sela’ manifestacija bez jednokratne plastike pa ćete jela konzumirati iz bakinog plehnatog tanjurića koji podsjeća na industrijsku baštinu Dugog Sela. Svi se sjećamo tvornice Gorica gdje su mnogi Dugoselčani radili, otkriva nam Vukov-Colić i nadodaje:

– Ove godine smo, podržavajući održivi turizam, dodali ‘zero waste’ karakter, dakle bez otpada. Tako ćemo imati dvije gastro radionice koje će pokazati kako iskoristiti baš sve od jedne namirnice, odnosno baš sve što vam se nađe u hladnjaku. To nam je nit vodilja ove godine… Ne samo što ćete se dobro najesti nego ćete i ponešto naučiti.

U subotu se također tradicionalno bira najbolja martinska pečenka, dok program završava nastupom Tamburaškog sastava Ravnica iz Osijeka i Bosutskih bećara.

– Nedjeljni program moći ćete započeti razgledom u petak otvorenih izložbi, spomenuti ‘Dugoselski spomenar’ i izložbe u ‘kujni’ koju pripremamo u maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta. U podne počinje veliki ‘Kotlovina show’, najzabavnije natjecanje u pripremanju kotlovine u kojem će kuhače ukrstiti oni koji najmanje imaju pojma, to je naša VIP kategorija te oni koji su već pravi profesionalci, to je naša FAN kategorija. Program koji traje do negdje 16 sati, vodit će Mario Petreković, Ribafish, a Ivanka Boljkovac će biti u žiriju. Kotlovinu ćemo nakon žiriranja besplatno podijeliti svim posjetiteljima.

Dogodine se od “Starih jela z Dugog Sela” u nedjelju navečer opraštamo uz ritmove Minee, Ivane Banfić i Elle.

– Sigurna sam da će biti jako dobro, puno dobre zabave i plesa. Svi ste dobrodošli, zaključuje Vukov-Colić.

Događanja
Dugo Selo
Intervju