Ljetno računanje vremena

Od petka dozvoljeno gašenje kratkih svjetala danju

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, duga ili kratka svjetla na motornim vozilima ne moraju biti upaljena, osim noću i u slučaju uvjeta smanjene vidljivosti danju
dnevna svjetla auto Nikola Čutuk/PIXSELL

Nakon što je pomicanjem za jedan sat unaprijed u nedjelju rano ujutro započelo ljetno računanje vremena, vozilima na hrvatskim cestama, osim mopeda i motocikala, dozvoljeno je gašenje kratkih svjetala, što stupa na snagu ovoga petka, 31. ožujka. Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, duga ili kratka svjetla na motornim vozilima ne moraju biti upaljena, osim noću i u slučaju uvjeta smanjene vidljivosti danju.

Vozači mopeda i motocikala moraju imati upaljena svjetla kroz cijelu godinu, pri čemu vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj i jedno crveno na stražnjoj strani bicikla. Izuzetak su mopedi i motocikli, čiji su vozači tijekom cijele godine danju i noću obvezni voziti s upaljenim kratkim svjetlima.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od dosadašnjih 500 kuna, po novom oko 66 eura, u slučaju nepoštivanja odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću. U navedenim uvjetima za nekorištenje svjetala na biciklu, kao i nenošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće kod biciklista, propisana kazna u iznosu od dosadašnjih 300 kuna.

Aktualno
Hrvatska