Od 29. kolovoza do 11. rujna Tjedan štrudle

Tjedan štrudle u Karlovačkoj županiji ove će godine trajati dva tjedna, od 29. kolovoza do 11. rujna, a razlog je puno gastronomskih i zabavnih sadržaja

Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak rekao je na konferenciji za novinare u Rastokama kod Slunja da se, radi produljenja turističke sezone, u manifestaciju uključilo 40 hotela, restorana i OPG-ova, od Jaškova u ozaljskom kraju pa sve do Rakovice, te od Vojnića do Ogulina.

-Do sada smo imali oko 20 restorana, a sada 40 i to u 12 od ukupno 22 jedinice lokalne samouprave, pa će se tako turistima ponuditi, uz uobičajene turističke atrakcije, i autohtoni i autentični gastronomski sadržaj- rekao je Fanjak.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin rekla je da je Tjedan štrudle, manifestacija mirisa tradicije, te je naglasila da se tu radi o bogatstvu izvedenica te slastice, od imena do nadjeva dodajući da je noj najdraža povitica od slatkog sira. Za gradonačelnicu Slunja Mirjanu Puškarić najbolja je slunjska savijača, masnica, od skorupa i masla.

-Sad se radi sa sirom, jer malo tko ima svoje mlijeko da bi nakon kuhanja veće količine od obranog masla radili masnicu- rekla je Puškarić i pozvala građane i turiste da dođu u Slunj na Tjedan štrudle.

Ugostiteljica iz Jaškova, Lidija Žganjer Gržetić, inicijatorica je prvog “štrudlfesta” 2016., koji je već naredne godine prerastao u županijsku manifestaciju Tjedan štrudle i od tada u kontinuitetu raste, a ovoga puta će se, uz autohtone okuse, moći kušati i novi, spravljeni s pivom, s nadjevom od naranče i slično.