Od 2. do 4. rujna Festival balona na vrući zrak

Za posjetitelje će biti organizirani letovi balonima, izložba i predavanja o povijesti i budućnosti letenja

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Na obali rijeke Drave u Prelogu od 2. do 4. rujna održat će se Festival balona na vrući zrak, a za posjetitelje će biti organizirani letovi balonima, izložba i predavanja o povijesti i budućnosti letenja, najavili su u subotu organizatori.

-Osigurana su besplatna mjesta u košarama za podizanja balona prilikom čega će se posjetitelji moći podići u balonu na kratki vezani let u trajanju od par minuta na visinu do 15 metara. Takvih će vožnji biti više od 300- rekao je preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Organizatori očekuju 10 do 15 balona na vrući zrak i sudjelovanje međunarodnih pilota, iz Češke, Mađarske, Sjeverne Makedonije, ali i Brazila.

-Baloni na vrući zrak iznimno su velika atrakcija, preko trideset godina diljem hrvatske organiziramo festivale i približavamo ovaj fantastičan sport građanima- rekao je Igor Mikloušić, zračni barun i predstavnik organizatora Festivala.

Riječ je o zahtjevnoj manifestaciji gdje se sve mora prilagoditi prvenstveno sigurnosti, zrakoplovnim pravilima, a očekuje se i iznimno velik broj posjetitelja.

Na programu je i Piknik na Marini, edukacijske, znanstvene i popularne radionice te predavanje astronoma Ante Radonića.

U petak i subotu, održat će se i noćni svjetlosni show usidrenih balona, najavljuju organizatori.

Detaljan program objavit će se uskoro, a prijave za besplatna podizanja bit će moguća od 29. kolovoza putem on-line obrasca, koji će biti na Facebooku i web stranicama Festivala.