Obustava mjere roditelj odgojitelj donijela nove probleme. Dolenec: Zaposleni korisnici su u neizvjesnosti

Zbog obustave ponovno je na snazi prijašnja verzija koja kaže da je nespojivo biti korisnik mjere i biti zaposlen

Grad Zagreb

Zbog obustave izmijenjene mjere roditelj odgojitelj, opet je na snazi “Bandićeva” verzija mjere koja korisnicima onemogućava zapošljavanje, pa su oni koji su se u međuvremenu zaposlili u neizvjesnosti, upozorila je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Danijela Dolenec.

– Prema odluci koju smo mi donijeli, imali ste pravo zaposliti se i primati naknadu. Zbog onog što se dogodilo od 1. svibnja, obustave izvršenja, opet vrijedi ‘Bandićeva’ verzija odluke – koja kaže da je nespojivo biti korisnik mjere i biti zaposlen, rekla je Dolenec na redovitoj konferenciji za medije.

Istaknula je da je s tim argumentima Grad Zagreb uputio požurnicu Visokom upravnom sudu. Također, ponovno je na snazi zabrana upisa djece u vrtiće, čime su korisnici mjere u dodatnoj neizvjesnosti jer je redovni rok za upise svibanj, rekla je Dolenec.

Gradska uprava ne zna koji je točno broj korisnika mjere koji su se u međuvremenu zaposliti, ali njihovi uredi svakodnevno zaprimaju pozive korisnika koji ne znaju što im je sada činiti.

– Moramo im tumačiti da su se našli u situaciji gdje je nespojivo istovremeno biti zaposlen i korisnik mjere. Novonastale okolnosti čine snažan argument za što žurnije donošenje odluke suda o meritumu – je li izmijenjena verzija odluke o novčanoj pomoći zakonita ili nije, rekla je Dolenec i ponovila kako su u Gradskoj upravi uvjereni u zakonitost izmijenjene mjere roditelj odgojitelj.