Energija i klima

Obilježeno 15 godina Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske

Osnivači ove javne ustanove su Zagrebačka županija, Grad Zagreb, Karlovačka županija i Krapinsko-zagorska županija
REGEA

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je konferencija za medije povodom 15 godina rada Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Na konferenciji za medije govorili su predstavnici četiri osnivača ove javne ustanove koja postiže zavidne rezultate na području energije i klime, a to su Zagrebačka županija, Grad Zagreb, Karlovačka županija i Krapinsko-zagorska županija te naposljetku i ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

Posljednjih 15 godina REGEA je potaknula, vodila ili provodila investicije od preko 500 milijuna eura. Od pojedinačnih projekata tu su potpuna obnova i revitalizacija dvorca Bračak, prve zgrade gotovo nulte potrošnje energije, a koja je ujedno i zgrada povijesne baštine iz 1886. godine. Tu je i prva i još uvijek jedina u Hrvatskoj općinska toplana na biomasu u Hrvatskoj u Pokupskom, prvi projekti sunčanih elektrana provedeni po modelu prodaje električne energije provedeni na krovovima bolnica u Zaboku, Krapinskim toplicama i Karlovcu. REGEA je za svoje županije prva u Hrvatskoj osmislila koncept poticanja građana za ugradnju obnovljivih izvora energije. Pioniri su bili i u projektima financiranja energetske obnove škola kroz uštede.

– REGEA je u praksi pokazala da različite političke opcije mogu raditi zajedno ako ih spaja struka i ako su na prvom mjestu konkretni projekti usmjereni na dobrobit građana i gospodarstva. Proračun agencije od početka do danas povećao se za preko 25 puta pri čemu prihodi od osnivača u pravilu iznose tek oko 20-30 posto, ostatak su prihodi iz EU izvora i rad na tržištu. Danas se možemo pohvaliti da smo kroz projekt PVMax pripremili projekta instalacije sunčanih elektrana gotovo jednake snage koliko su trenutno postojeći kapaciteti sunčanih elektrana u Hrvatskoj. Pripremamo prvu zelenu obveznicu ne samo u Hrvatskoj već na ovom dijelu Europe za Grad Zagreb, prve energetske zajednice obnovljivih izvora energije u Karlovcu, Samoboru i Zaboku te virtualne elektrane širom Hrvatske, izjavio je ravnatelj Domac u svom obraćanju.

Zahvaljujući REGEA-i, Zagrebačka županija je još 2010. izradila svoju Energetsku bilancu, prvi takav dokument u Republici Hrvatskoj, čime se dobio uvid u potrošnju energije na području županije te se stvorila baza za predviđanje energetskog razvitka i razvoja daljnjih programa i strategija. Tako je izrađeno više od 110 energetskih certifikata koji su pružili Zagrebačkoj županiji informacije o energetskim svojstvima zgrada i potrošnji energije, te su dani prijedlozi mjera za poboljšanje koji su se realizirali u samim energetskim obnovama zgrada.

– U proteklih 15 godina Zagrebačka županija provela je ukupno 74 projekta energetske obnove javnih zgrada u vrijednosti preko 13,5 milijuna eura. Mislim da već te brojke svjedoče koliko je REGEA doprinijela energetskoj tranziciji Zagrebačke županije, rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović dodavši kako je zahvaljujući podršci REGEA-e Županija prva krenula s objedinjenom javnom nabavom za energente čime su ušteđena značajna sredstva kao i sigurnost opskrbe energentima tijekom energetske krize.

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako danas REGEA za Grad Zagreb obavlja veliki dio poslova u pripremi i provedbi projekata energetske obnove zgrada, postavljanju sunčanih elektrana i općenito prelasku na čistu energiju i za prilagodbu klimatskim promjenama.

– U tijeku je veliki investicijski val u obnovu zgrada te očekujemo da ćemo do kraja mjeseca otvoriti prvu sunčanu elektranu koja je posljedica naše suradnje, istaknuo je Tomašević.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin istaknula je kako se trenutačno kroz Fond solidarnosti EU, na području Karlovačke županije, realiziraju projekti ukupne vrijednosti 47 milijuna eura, tako da kroz konstrukcijsku obnovu europski novac zaista dolazi u svaki kutak županije.

– Prva organizirana energetska obnova školskih zgrada europskim novcem pokrenuta je još 2011. godine, a od tada se i godinama kao prvi u Hrvatskoj provodio i natječaj za sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća koji je kasnije postao poznati nacionalni koncept. Najdraži projekti za mene su oni koji slijede, rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, istaknuvši povezivanje svih postojećih i budućih sunčanih elektrana u koncept prve zagorske, ali i prve hrvatske virtualne elektrane.

Događanja
Grad Zagreb
Regija
Zagrebačka županija