NUTRICIONIZAM: Mliječna pletenica, ukusna, fina, ali samo za doručak, pecivo prepuno beskorisnih ugljikohidrata!
Zopf ili züpfe ili pak tresse na francuskom, odnosno treccia na talijanskom je vrsta švicarskog, austrijskog ili bavarskog kruha napravljenog od bijelog brašna, mlijeka, jaja, maslaca i kvasca. Tijesto se prije pečenja premaže žumanjkom ili mlijekom, dajući mu zlatnu koru. Peče se u obliku pletera i tradicionalno se jede za doručak, s bijelom kavom ili kakvim drugim mliječnim napitkom. Varijanta awabia poznata je kao hefekranz ili hefezopf razlikuje se od zopfa po tome što je dodatno zaslađena, a često se dovršava sa slatkim preljevom od čistog šećera s malo brašna. Naziv na njemačkom i francuskom potječe od oblika kruha, a znači “pletenica”. U Hrvatskoj je uobičajen naziv mliječna pletenica, a uz premaz od jaja često se dekorira makom ili sezamom.
MLIJEČNA PLETENICA
Hranjive vrijednosti u 100 g: |
|
---|---|
energija | 1.362 kJ ili 323 kcal |
standardna težina | 80 g |
masti | 8,0 g |
zasićene masne kiseline | 3,5 g |
ugljkohidrati | 53,6 g |
šećeri | 12,3 g |
bjelančevine | 9,0 g |
sol | 0,50 g |
Prednosti i mane:
Tko ne voli s bijelom kavom pomalo umakati mliječno pecivo ili pletenicu i tako započeti dan? To je zgodno, fino i ukusno, a ako je riječ o doručku, najvjerojatnije je da ćemo tako unešene kalorije tijekom dana, ukoliko smo aktivni, i potrošiti. Zato mliječnu pletenicu valja izbjegavati kao večernji obrok, a u jedno nije zgorega i biti svjestan činjenice da je riječ o još jednom u nizu pekarskih proizvoda koji sadrži previše beskorisnih kalorija. U samo 80 grama, koliko teži prosječna pletenica, više je od polovice, čak 54 grama ugljikohidrata, čime je ovo pecivo na pri vrhu kaloričnosti u kategoriji peciva. Kada tome dodamo naviku da ju konzumiramo s namazom od maslaca i džema, njena kalorijska vrijednost s tim dodacima progresivno se povećava.