NUTRICIONIZAM: Mliječna pletenica, ukusna, fina, ali samo za doručak, pecivo prepuno beskorisnih ugljikohidrata!

2021-10-11-gastro-KALORIJE-pletenica

Zopf ili züpfe ili pak tresse na francuskom, odnosno treccia na talijanskom je vrsta švicarskog, austrijskog ili bavarskog kruha napravljenog od bijelog brašna, mlijeka, jaja, maslaca i kvasca. Tijesto se prije pečenja premaže žumanjkom ili mlijekom, dajući mu zlatnu koru. Peče se u obliku pletera i tradicionalno se jede za doručak, s bijelom kavom ili kakvim drugim mliječnim napitkom. Varijanta awabia poznata je kao hefekranz ili hefezopf razlikuje se od zopfa po tome što je dodatno zaslađena, a često se dovršava sa slatkim preljevom od čistog šećera s malo brašna. Naziv na njemačkom i francuskom potječe od oblika kruha, a znači “pletenica”. U Hrvatskoj je uobičajen naziv mliječna pletenica, a uz premaz od jaja često se dekorira makom ili sezamom.

 

MLIJEČNA PLETENICA

Hranjive vrijednosti u 100 g:

energija 1.362 kJ ili 323 kcal
standardna težina 80 g
masti 8,0 g
zasićene masne kiseline 3,5 g
ugljkohidrati 53,6 g
šećeri 12,3 g
bjelančevine 9,0 g
sol 0,50 g

 

Prednosti i mane:

Tko ne voli s bijelom kavom pomalo umakati mliječno pecivo ili pletenicu i tako započeti dan? To je zgodno, fino i ukusno, a ako je riječ o doručku, najvjerojatnije je da ćemo tako unešene kalorije tijekom dana, ukoliko smo aktivni, i potrošiti. Zato mliječnu pletenicu valja izbjegavati kao večernji obrok, a u jedno nije zgorega i biti svjestan činjenice da je riječ o još jednom u nizu pekarskih proizvoda koji sadrži previše beskorisnih kalorija. U samo 80 grama, koliko teži prosječna pletenica, više je od polovice, čak 54 grama ugljikohidrata, čime je ovo pecivo na pri vrhu kaloričnosti u kategoriji peciva. Kada tome dodamo naviku da ju konzumiramo s namazom od maslaca i džema, njena kalorijska vrijednost s tim dodacima progresivno se povećava.

Gastro
Hrvatska