NUTRICIONIZAM: Burek s mesom, što maniji to bolji jer sadrži polovicu preporučenog dnevnog unosa kalorija!
Burek je vrsta jela od razvučenog tijesta s mesom ili sirom. Jelo je rašireno na području nekadašnjeg Osmanskog Carstva, a potječe potječe iz turske kuhinje. U Hrvatskoj, za razliku od ostatka svijeta, osobito Bosne i Hercegovine, burek se ne odnosi isključivo na jelo s mesom, nego postoje mnoge vrste kao što je to, primjerice burek s mesom, sa sirom, sa zeljem, itd. Bureci se razlikuju po načinu pripreme mesa. Razlikujemo burek od sjeckanog, mljevenog, uglavnom junećeg, ali i svinjskog mesa. Po svojoj formi, burek može biti okrugao ili “motan”u obliku cijevi savijene u spiralu.
BUREK S JUNETINOM
Hranjive vrijednosti u 100 g: |
|
---|---|
energija | 1.436 kJ ili 344 kcal |
standardna težina | 250 g |
masti | 19,4 g |
zasićene masne kiseline | 3,4 g |
ugljkohidrati | 34,6 g |
šećeri | 2,1 g |
bjelančevine | 7,6 g |
sol | 0,42 g |
Prednosti i mane:
Teško je odrediti nutritivnu vrijednost bureka, osobito kod onih koje kumujemo u tradicionalnim buregdžinicama gdje sastav i smjesa ovise o recepturama majstora, isto kao i količina ulja koja je neizostavna između kora. No, i aproskimacijom, temeljenom na mjerenjima industrijske proizvodnje bureka, više od 300 kalorija u 100 g nije rijetkost. Što je masniji, to je ukusniji, ali i kaloričniji, osobito oni s mesom, čija ukupna kalrojska vrijednost uz standardnu porciju od 250 do 300 grama, lako skoči do 1000 kalorija. Kakva je to kalrojska bomba možda najbolje svjedoče podaci da je normalni preporučeni dnevni kalorijski nos za muškarce oko 2700 kalorija, a kod žena 1000 kalorija dnevno. Dakako, uz prosječne dnevne fizičke napore.