Niko Radujković i Matija Ostoić, dobitnici ovogodišnje Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost

Povodom Međunarodnog dana tolerancije u staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu uručene su ovogodišnje Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. Nagrade se tradicionalno dodjeljuju mladim pojedincima od 2008. godine koji se aktivno zalažu za promicanje tolerancije i borbu protiv vršnjačkog nasilja, a u spomen na tragično preminulog Luku Ritza. Prema odluci Gradske skupštine, ovogodišnje priznanje pripalo je Niki Radujkoviću i Matiji Ostoiću.

Niko, inače učenik Osnovne škole “Dr. Ivan Merz”, nagradu je zaslužio za svoj angažman u Mreži mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, kao i predloženom suradnjom s Nacionalnom kampanjom za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!”. Među prvima je sudjelovao u procesu integracije dječaka iz Sirije u njihov razred, dok je sa svojim bendom, također aktivan u prevenciji vršnjačkog nasilja. Sa svojim učiteljima je podržao program “Stop nasilju među djecom”, dok je s Udrugom Kaooosss surađivao na snimanju filma koji je proglašen najboljim na natječaju Foruma za slobodu odgoja.

Matija je učenik Industrijske strojarske škole i u svoje slobodno vrijeme bavi se izradom sadržaja na temu prevencije vršnjačkog i nasilja na internetu, kao i promicanju rodne ravnopravnosti i tolerancije. Sudjelovao je na projektu “Budi muško, mijenjaj pravila!” za koji je dobio nagradu spomenutog Foruma te u pripremi pitanja i izradi sadržaja za webinar “Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji internet počinje s tobom” u suradnji s Gimnazijom “Vukovar”. Također, Matija je zaslužan i za video objavljen na stranicama Centra za sigurniji internet pod nazivom “Pet pravila za sigurniji internet”.

Dobitnicima su nagrade uručili predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.