Nije fora u mineralnoj vodi, već u drugom sastojku: Dodajte ga u palačinke i neće biti žilave

Palačinke se brzo pripremaju, a još brže nestaju s tanjura. Ipak, ponekad ostane koji komad koji biste voljeli pojesti kasnije ili, primjerice, ponijeti na posao. Tu se javlja glavni “problem” – kad se palačinke ohlade, postaju žilave i bezokusne.
Zbog toga vam donosimo nekoliko trikova uz koje će palačinke ostati prozračne, mekane i ukusne – baš kao da su tek ispečene. Glavna tajna je u sodi bikarboni – već i mala količina učinit će da u omiljenoj poslastici možete uživati i dan kasnije.
Još jedan trik koji osigurava da palačinke ostanu meke i svježe i sljedeći dan odnosi se na posudu u kojoj ih čuvate.
Recept za mekane palačinke
Sastojci:
1 jaje
200 ml mlijeka
250 ml vode
200 g brašna
prstohvat soli
1/4 žličice sode bikarbone
2 žlice ulja
Ulje za premazivanje tave
Priprema
Sve tekuće sastojke sjedinite, zatim dodajte brašno, sol i sodu bikarbonu. Smjesu dobro izmiješajte da ne ostanu grudice. Na kraju dodajte ulje i ponovno promiješajte.
Tavu za palačinke zagrijte na najjačoj temperaturi, a zatim je malo smanjite (na primjer, na 7 od 9 stupnjeva). Pecite palačinke i slažite ih jednu na drugu, a posudu u kojoj ih slažete poklopite. Tako će dulje ostati tople, a i sutradan će biti jednako mekane i ukusne.
Palačinke nadjenite slatkim ili slanim punjenjem – prema vlastitoj želji.
ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Donosimo recept za pravi grenadir marš