Dvojac je razotkriven

Neplaćanjem PDV-a utajili više od 320 tisuća eura

Nisu dostavljali cjelokupnu dokumentaciju na knjiženje i tako izbjegli plaćanje PDV-a
Danas je posljednji dan u Hrvatskoj kada se može plaćati kunama Marko Lukunic/PIXSELL

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjakom i 53-godišnjakinjom zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i kazneno djelo utaja poreza ili carine.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili kazneno djelo utaje poreza ili carine tako da je prvo osumnjičeni kao osnivač i odgovorna osoba trgovačkog društva u vrijeme dok je isto poslovalo u periodu od 1. siječnja 2017. do 31. siječnja 2019. godine i drugo osumnjičena kao zaposlenica i stvarni nositelj poslovanja trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu, prema prethodnom dogovoru s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost suprotno obvezama Zakona o porezu na dodanu vrijednost propustili u knjigovodstvenu dokumentaciju i porezne prijave unijeti 325 računa koje su ispostavili kupcima s posebno iskazanim PDV-om u ukupnom iznosu od 641.386 eura te su na temelju 48 ulaznih računa društava suprotno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost te Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost kao i drugim propisima, knjiženjem odbili pretporez u ukupnom iznosu 421.895 eura iako su bili i trebali biti svjesni činjenice da samo formalnim knjiženjem ulaznih računa bez popratne dokumentacije društvo nema pravo na odbitak pretporeza.

Sumnja se da su počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju tako da je prvo osumnjičeni kao osnivač i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu i osoba ovlaštena za pojedinačno i samostalno raspolaganje sredstvima po žiro koji je društvo imalo otvoreno u banci te drugo osumnjičena kao zaposlenica i stvarni nositelj poslovanja trgovačkog te osoba ovlaštena za pojedinačno i samostalno raspolaganje sredstvima po istom žiro računu u periodu od 1. siječnja 2017. do 31. siječnja 2019. s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist u više navrata putem bankomata i na šalteru banke podignuli ukupno 1.883.245 eura koje nisu utrošili u poduzetničke svrhe i na koji način su oštetili društvo.

Također, sumnja se da su počinili kazneno djelo povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga tako da je prvo osumnjičeni kao osnivač i odgovorna osoba trgovačkog društva te drugo osumnjičena kao stvarni nositelj poslovanja trgovačkog društva za pružanje knjigovodstvenih usluga u periodu od 27. siječnja 2017. do 20. lipnja 2018. angažirali su jedno društvo, a od 20. lipnja 2018. do 31. siječnja 2019. drugo trgovačko društvo kojima (knjigovodstvenim servisima) nisu dostavljali cjelokupnu dokumentaciju na knjiženje na koji način su izbjegli plaćanje PDV-a.

Osumnjičena je počinila kazneno djelo utaje poreza ili carine tako da je kao osnivač i odgovorna osoba društva sa sjedištem u Zagrebu s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost društva u razdoblju od 1. siječnja 2017. do 31. ožujka 2019. uz formalnog osnivača i odgovornu osobu prvo osumnjičenog kao stvarnog nositelja poslovanja trgovačkog društva prema knjigovodstvenoj kartici knjige ulaznih računa tijekom 2017. i 2018. sačinila stotinjak izlaznih računa društva sa zasebno iskazanim PDV-om na temelju kojih je drugo trgovačko društvo izvršilo odbitak pretporeza iako je kao odgovorna osoba bila i trebala biti svjesna činjenice da samo formalnim knjiženjem bez popratne dokumentacije nema pravo na odbitak pretporeza, na koji način je oštetila Državni proračun RH u iznosu od 322.888 eura.

Dovršetkom kriminalističkog istraživanja PU zagrebačka, Služba gospodarskog kriminaliteta i korupcije nakon koordinacije sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu istome je redovnim putem podnijela posebno izvješće.

Crna kronika
Grad Zagreb