NENAD PLAŠIĆ ZA 01PORTAL: Prva utakmica često zna biti odlučna za nastavak prvenstva i zato je poželjno da se ostvari pobjeda

Uoči početka Svjetskog prvenstva, porazgovarali smo s trenerom ŽRK Dugo Selo ’55 Nenadom Plašićem, koji je u početku svoje karijere bio pomoćnik Nenada Šoštarića

Jozo Cabraja / kolektiff

Utakmicom između Španjolske i Argentine, sinoć je započelo Svjetskom rukometno prvenstvo za djevojke. Naša reprezentacija na svjetsku se smotru vraća nakon jednog desetljeća i na stupa u Brazilu gdje smo pod vodstvom izbornika Vladimira Canjuge zauzeli sedmo mjesto.

Najbolji plasman potpisuje sadašnji izbornik, Nenad Šoštarić koji je na Prvenstvu u Njemačkoj 1997. godine osvojio šesto mjesto. Upravo, je Šoštarić prošle zime potpisao najveći uspjeh ženskog reprezentativnog rukometa osvajanjem brončane medalje na Europskom prvenstvu. Uspjeh seniorki popratile su i mlađe kategorije prošlog ljeta, vrativši nam nadu kako nam je ženski rukomet ipak još uvijek živ.

Uoči početka Svjetskog prvenstva, porazgovarali smo s trenerom ŽRK Dugo Selo ’55 Nenadom Plašićem, koji je u početku svoje karijere bio pomoćnik Nenada Šoštarića, s kojim ga i danas veže prijateljstvo.

Medalja s Europskog prvenstva bila je veliko iznenađenje i ovo Svjetsko prvenstvo je prilika da pokažemo da to nije bila slučajnost. Po prvi puta Svjetsko prvenstvo se igra u formatu od 32 reprezentacije koje su raspoređene u 8 grupa po 4 ekipe. Naša je reprezentacija u grupi s Brazilom, Paragvajem i Japanom. Prve tri ekipe prolaze u sljedeći krug i formiraju novu grupu od 6 ekipa , tu se možemo susreti s reprezentacijama Španjolske, Austrije, Argentine i Kine. Smatram da imamo kvalitetu da prođemo sve ove prepreke i dođemo u tzv. nokaut fazu – među najboljih 8 reprezentacija, što bi bio odličan rezultat. Sve iznad toga bilo bi izvrsno, ali uz dozu sportske sreće- započeo je razgovor Plašić.

Prva utakmica na rasporedu je danas protiv Brazila, svi se slažu kako je prva utakmica najvažnija na svakom velikom natjecanju, jer ona određuje daljnji put. Što vi predviđate od susreta s Brazilom?

Prva utakmica često zna biti odlučna za nastavak prvenstva i zato je poželjno da se ostvari pobjeda. Naša reprezentacija ima najjačeg protivnika na startu, reprezentaciju Brazila koja je sve samo ne lagani protivnik. Radi se o reprezentaciji sastavljenoj od igračica koje u većini igraju u Europi i koje će biti neugodan i težak protivnik na startu. Ono što je naša reprezentacija prezentirala u utakmici sa Slovenijom bilo je izuzetno dobro i pokazuje da su djevojke spremne i odlučne da nastave s uspješnim igrama i pobjedama. Nadam se pobjedi jer nas ona vodi prema visokom plasmanu u nastavku prvenstva.

Izbornika Nenada Šoštarića poznajete jako dobro, budući da ste bili njegov pomoćnik početkom devedesetih godina, iznenađuju li Vas sada njegovi rezultati koje postiže na klupi reprezentacije i Lokomotive, gdje iz godine u godinu stvara nove igračice?

Rezultati koje ostvaruje izbornik Nenad Šoštarić me ne iznenađuju. To je plod predanosti u njegovom radu i poimanju rukometa, on je trener koji doslovno živi rukomet. Imao sam sreću da mu budem pomoćnik dvije sezone u kojima smo odlično surađivali i u kojima sam i puno toga naučio. Mogu reći da sada dolazi na naplatu sav njegov trud, odricanje i mukotrpan rad.

Vama kao treneru mora da je izuzetno drago što se na popisu reprezentativki nalazi i vaša igračica Josipa Mamić koja je ponikla u Dugom Selu.

Josipa Mamić najveći dio karijere provela je u ŽRK Dugo Selo 55 tako da smo svi ponosni na njezine uspjehe za koje smo nadamo se i mi djelomice zaslužni. Izuzetno sam sretan što se je nakon teške ozljede uspjela vratiti i izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu jer to svojom kvalitetom zaslužuje. Ono što joj najviše želim, osim odličnih igri je da je zaobiđu ozljede!

Koga vidite u najužem krugu reprezentacija koje će se boriti za medalje?

Zasigurno su to reprezentacije Norveške i Francuske, potom domaćin Španjolska, Nizozemska, Rusija, ali vjerujem da će se nešto pitati i našu reprezentaciju. Bolji i realniji odgovor na ovo pitanje moći će se dati nakon odigranih prvih utakmica jer će se vidjeti da li su reprezentacije došle u svojim najjačim sastavima ili im kao npr. Rusiji nedostaje nekoliko igračica i koliko će to imati utjecaja na njihovu igru.