Grad gubi pola milijuna eura

NENAD PANIAN, gradonačelnik Dugog Sela: Građani neće bitno osjetiti porezne promjene prireza

Grad Dugo Selo sa stopom od 9% jedan je od 94 gradova u državi koji ubire prirez na dohodak, uz još 209 općina
Dugo Selo: Konferencija za medije nakon napada na dječaka ispred osnovne škole Emica Elvedji/PIXSELL

Vlada Republike Hrvatske proteklog je tjedna predstavila novi krug porezne reforme u sklopu kojega se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak diže se na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama. Radi se o izmjenama niza poreznih zakona koji će ići u proceduru prema Saboru te bi se trebali primjenjivati od 1. siječnja sljedeće godine.

Grad Dugo Selo sa stopom od 9% jedan je od 94 gradova u državi koji ubire prirez na dohodak, uz još 209 općina. Na koji način će ova porezna promjena utjecati na punjenje gradskog proračuna te da li će isto osjetiti i građani Dugog Sela, upitali smo gradonačelnika Dugog Selo Nenada Paniana.

-Dugo Selo je od prireza prihoduje pola milijuna eura sredstava koja ćemo morati nadoknaditi na neki drugi način. Sumnjam da ćemo primijeniti povećanje poreza na dohodak, no izgledno je povećanje komunalne naknade. Naime, morate znati da sredstva prikupljena od prireza su trošena namjenski, odnosno za ulaganja u izgradnju komunalne infrastrukture te ostalih djelovanja grada u cilju poboljšanja života i standarda građana- ističe gradonačelnik Panian te nastavlja;

-U svakom slučaju ovi prijedlozi poreznih izmjena me ne iznenađuju, već me štoviše žaloste jer smatram da se radi o predizbornim igrama, a ne o poštenom djelovanju prema građanima. No, mi iskusni ćemo se u tome snaći i građane Dugog Sela to ne treba brinuti. Oni neće bitno osjetiti porezne promjene prireza- kaže Panian, kojeg naročito veseli to što je Gradsko vijeće usvojilo rebalans proračuna, koji je s 22 milijuna eura uvećan na 27 milijuna eura.

Dugo Selo
Politika