NE DAMO JABUKU: Ovo je kuća za nas i ovo je kuća za sve naše ljude

Održan prosvjed “Ne damo Jabuku”

Borna Filić/PIXSELL

Petstotinjak članova Facebook grupe Ne damo Jabuku održali su prosvjed ispred Glazbenog kluba Jabuka na zagrebačkom Jabukovcu kako bi poslali poruku zagrebačkim gradskim vlastima da se ne slažu s najavljenom odlukom o deložaciji udruge Glazbeno scenski klub Jabuka.

-Ovo je kuća za nas i ovo je kuća za sve naše ljude. S ovog mjesta poručujemo – ne damo Jabuku- poručila je jedna od organizatorica Leila Topić.

Dodala je kako je istaknuti hrvatski umjetnik Boris Bućan izradio prvi plakat za, kako kaže, ovu “instituciju”.

-Dužni smo generacijama, od Kvesića, od Darka Glavana, Vrdoljaka, od svih fantastičnih DJ-a koji su 80-ih formirali i moj glazbeni ukus, sačuvati Jabuku, ne samo za nas, nego za sljedeće naraštaje koji će ovdje plesati, dolaziti i družiti se, i postati dio zajednice povezane glazbom i drugačijim osjećajem života- poručila je Topić.

Iz Grada Zagreba priopćili su u četvrtak da se klub Jabuka “ne gasi”, već da se iseljava udruga koja bespravno koristi gradski prostor na Jabukovcu 28 te su naveli da će taj prostor “ostati namijenjen mladima”.

-Kažu gradski oci program nije dobar, pa tko će raditi bolji program od nas korisnika Jabuke. Ako treba bolji program. mi ćemo ga napraviti, nikakvi natječaji, nikakvi uvjeti i ugovori. Svi znamo da Stiv nije u dugu, svi znamo da Jabuka posluje korektno, dakle nema nikakvog razloga da se Jabuka deložira i zatvori- kazala je Topić aludirajući na vlasnika kluba Marina Viduku.

Istaknula je kako su svojevremeno bili možda premladi da brane Lap i Kulušić, koji su zatvoreni, ali da danas ispred Jabuke moraju odlučno poručiti da ne daju taj klub.

-Vidjeli ste na Facebook stranici Ne damo Jabuku koliko nas ljudi podržava iz dijaspora. Svi oni ‘jabučari’ i ‘jabučarke’ koji su s nama plesali od sedamdesetih na ovamo. Iz Stockholma, Berlina, Pariza, Bostona i Los Angelesa šalju svoje priče i pripovijesti iz Jabuke. Imamo dužnost obraniti Jabuku i imamo dug za sljedeće generacije- naglasila je Topić.

Voditelj kluba Marin Viduka poručio je kako još ne odustaju.

-Čekamo ponedjeljak i odluku suda. Čuvat ćemo klub i hvala svima na podršci. Dosta je sve burno- rekao je Viduka.

Dodao je kako danas ne mogu raditi zbog epidemioloških razloga, ali su kasnije dozvolili ulazak prosvjednika u klub, u kojem su se mogli zadržati pet minuta te napisati nešto u knjigu utisaka.

Među petstotinjak prosvjednika bilo je građana svih generacija i pripadnika raznih supkulturnih stilova. Svoju podršku prosvjedu došli su izraziti i brojni političari i javne osobe, poput Darija Juričana, predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, članova političke platforme Možemo Tomislava Tomaševića i Urše Raukar te glazbenika Mile Kekina.