BEZ KONZERVANSA

Napravite najukusniji domaći kečap

Domaći kečap bogat je okusom te ga možete koristiti u raznim jelima, od hamburgera do tjestenine
dennis-klein-FzB_512zvP0-unsplash Pixabay/Ilustracija

Domaći kečap odličan je i vrlo ukusan dodatak jelima, pogotovo kada želite izbjeći konzervanse i umjetne dodatke koji se nalaze u kupovnim verzijama.

Domaći kečap bogat je okusom te ga možete koristiti u raznim jelima, od hamburgera do tjestenine. On može trajati nekoliko mjeseci ako je pravilno steriliziran i čuvan na hladnom i tamnom mjestu.

Također, u ovaj recept možete dodati začine koje vi volite te tako dobiti svoj jedinstven kečap u kojemu će uživati svi članovi vaše obitelji.

Recept za domaći kečap

Ako želite slađi kečap, povećajte količinu šećera. Za ljutkasti okus, dodajte malo više mljevene paprike ili sitno nasjeckanog čilija.

Sastojci: 

  • 2 kg zrelih rajčica,
  • 2 srednja luka, sitno nasjeckana,
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana,
  • 200 g šećera,
  • 150 ml jabučnog octa,
  • 1 žličica soli,
  • 1 žličica mljevenog cimeta,
  • 1 žličica mljevenog papra,
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića,
  • 1/2 žličice mljevene crvene paprike (slatke ili ljute, prema ukusu),
  • 1 žličica senfa (po želji),
  • 1 lovorov list

Priprema:

Rajčice operite, ogulite i izrežite na četvrtine. U velikom loncu zagrijte malo ulja na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, pa pirjajte dok ne omekšaju i postanu prozirni. Dodajte narezane rajčice, šećer, ocat, sol i sve začine.

Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri, poklopljeno, otprilike 45 minuta do sat vremena, ili dok rajčice potpuno ne omekšaju i svi okusi se dobro sjedine.

Kad je smjesa gotova, izvadite lovorov list, a zatim sve usitnite štapnim mikserom ili prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Smjesu vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri još 30 do 60 minuta, dok se ne zgusne do željene konzistencije. Povremeno miješajte kako biste spriječili da kečap zagori.

Dok se kečap kuha, sterilizirajte staklenke tako što ćete ih oprati i staviti u pećnicu zagrijanu na 100 °C na 15 do 20 minuta.

Vrući kečap pažljivo ulijte u sterilizirane staklenke, zatvorite poklopcima i okrenite staklenke naopako. Ostavite da se tako ohlade, to će pomoći u stvaranju vakuuma koji će produžiti trajnost kečapa, prenosi Net.hr.

Gastro
Hrvatska