Vojni rok za oba spola

Najviše rangirani časnik u Njemačkoj vojsci želi vojni rok i za žene: Tu bi trebalo uvesti ravnopravnost

Generalni inspektor Bundeswehra Breuer smatra da vojni kadar koji popunjava redove vojske po načelu dragovoljnog obvezivanja nije dovoljan. Predlaže model s obveznim služenjem vojnog roka za oba spola
Udbina: Zimski kamp Kadetske bojne u vojarni Josip Jovi? Dino Stanin/PIXSELL

Generalni inspektor Bundeswehra Carsten Breuer, najviše rangirani časnik u Njemačkoj vojsci, prilikom ponovnog uvođenja vojnog roka preferira model obveznog služenja za muškarce ali i za žene. “Trenutno je služenje vojnog roka zamrznuto, a ono se po Ustavu odnosi na muško stanovništvo. Tu bi trebalo uvesti ravnopravnost, ali prije toga je nužna odgovarajuća politička i društvena diskusija“, rekao je Breuer. On je ujedno naglasio da Njemačka “mora biti sposobna za rat”, piše Deutsche Welle.

Ministar obrane, socijaldemokrat Boris Pistorius, u lipnju je predstavio planove za novi model služenja vojnog roka. On se sastoji od šestomjesečne temeljne obuke s opcijom dragovoljnog, odnosno služenja dodatnih 17 mjeseci pod ugovorom. Prije toga bi trebalo generalno obuhvatiti sve vojno sposobne mladiće i postaviti im pitanje o sposobnosti i spremnosti da služe vojni rok. Djevojke bi također mogle služiti vojsku.

Potrebno preko 400.000 vojnika

Breuer je podržao Pistoriusov model: “Vojno promatrano, potrebna nam je sposobnost povećanja broja vojnika i u pogledu planova NATO-a”, rekao je i dodao da je Njemačka “glavno čvorište Sjevernoatlantskog pakta“.

“Ukupno nam je potrebno preko 400.000 vojnika s privremenim ili stalnim ugovorom, kao i rezervista. Da bismo pokrili te potrebe, treba nam još 100.000 rezervista”, rekao je generalni inspektor. Objasnio je da bi to za početak mogao “pokriti” novi model, ali je i dodao: “Bez komponente obveznog služenja to neće ići.”

Godine 2011., tijekom mandata konzervativnog ministra obrane Karl-Theodora zu Guttenberga, obveza služenja vojnog roka suspendirana je na rok od 55 godina, što je zapravo de facto značilo ukidanje obveze služenja vojske.

Aktualno
Hrvatska