NAJAVIO DAVOR BOŽINOVIĆ: Za dva tjedna Odluka o ukidanju neradne nedjelje

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović najavio je mogućnost ukidanja neradne nedjelje u iduća dva tjedna, ako i dalje ostane sadašnja povoljna epidemiološka slika, s obzirom na to da Hrvatska nakon 89 dana nema nijednog novooboljelog od koronavirusa

Daniel Kasap/POOL/HINA

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović najavio je mogućnost ukidanja neradne nedjelje u iduća dva tjedna, ako i dalje ostane sadašnja povoljna epidemiološka slika, s obzirom na to da Hrvatska nakon 89 dana nema nijednog novooboljelog od koronavirusa.

Božinović je u Vijestima RTL-a izrazio zadovoljstvo današnjim podatcima, rekavši kako je danas “odličan dan”, ali i da još uvijek nije vrijeme za proglašenje kraja epidemije koronavirusa.

-O tome će procjenu dati epidemiološka struka, s obzirom na događanja u okruženju i na globalnoj razini- dodao je.

Hrvatska se otvara, ali sve pod striktnom primjenom osnovnih epidemioloških uputa, rekao je te o eventualnom proglašenju kraja epidemije podsjetio, da je procedura poznata i da to predlaže HZJZ ministru zdravstva.

-A kad će to biti ovisi o nizu faktora- kazao je Božinović.

Potvrdio je i da se razgovara o ukidanju zabrane rada nedjeljom kao epidemiološkoj mjeri i kao mogućnost najavio da to bude sljedeća dva tjedna.

-O tome se razgovara, promišlja, to je također epidemiološka mjera čije učinke prati HZJZ. O tome će se sigurno razgovarati idućih dana i ako ostane ovakva povoljna epidemiološka slika legitimno je da se ukine i ta zabrana- rekao je.

Na ponovljeni upit je li realno da to bude za dva tjedna, ponovio je da će preporuku dati struka, a njegovo je mišljenje kako je realno da se odluka o zabrani rada nedjeljom promijeni u iduća dva tjedna.

Na temelju onoga što sam od njih čuo i o čemu se razgovaralo, ako ostane ovakva slika, moguće je da se u dva tjedna ta odluka promijeni- najavio je ministar unutarnjih poslova.